Rusija poziva OEBS da pošalju posmatrače da prate referendum u Krimu
Foto: Fonet

Apel iz Moksve

Rusija poziva OEBS da pošalju posmatrače da prate referendum u Krimu

Planeta -
Odustanite od dvostrukih standarda i prihvatite poziv krimskih vlasti da nadgledate glasanje, saopštio MIP Rusije

MOSKVA - Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozvalo je OEBS da odustane od "dvostrukih standarda" i da razmotri poziv vlasti Krima da učestvuje u praćenju referenduma na Krimu 16. marta, prenele su RIA Novosti.

"To bi odgovaralo osnovnim načelima OEBS-a i doprinelo smirivanju situacije u regionu", navodi se u saopštenju koje je MIP Rusije postavio na svoj zvanični sajt.

Moskva je, kako se navodi, "razočarana" izjavom predsedavajućeg OEBS-a, Švajcarca Didije Bukhaltera od 11. marta da je predstojeći referendum na Krimu navodno "u suprotnosti sa ukrajinskim ustavom i da će biti proglašen nezakonitim", zbog čega je OEBS "isključio mogućnost" učešha njegovih posmatrača.

"Ruska strana je ubeđena da je krimski referendum potpuno legitiman i da u potpunosti odgovara volji žitelja Krima. U skladu sa Helsinškim sporazumom i dokumentom KEBS-a iz 1975 godine "svi narodi uvek imaju pravo da potpuno slobodno, kada i kako hoće određuju svoj politički status bez mešanja spolja"", naveo je ruski MIP.

U Ukrajini je 22. februara došlo do smene vlasti, a niz oblasti na istoku i jugu Ukrajine, kao i Krim nisu priznale legitimnost odluke Vrhovne rade. Referendum na Krimu je zakazan za 16. mart.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track