LAVROV: Megalomanija Zapada kriva je za krizu u Ukrajini!
Foto: Printscreen Yt

Oštro

LAVROV: Megalomanija Zapada kriva je za krizu u Ukrajini!

Planeta -
Prestanite da sa Rusijom igrate igre bez pobednika i dozvolite da se postigne sporazum koji svima odgovara, pozvao šef ruske diplomatije

MOSKVA - Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov optužio je Zapad da je izazvao ukrajinsku krizu svojom "megalomanijom".

Lavrov je na Međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Moskvi pozvao Zapad da prestane da igra, kako je rekao, igru bez pobednika protiv Rusije, i da postigne sporazum, baziran na obostranim interesima.

"Naši zapadni partneri, umesto da iskoriste istinski istorijsku šansu za igradnju velike Evrope bez linija podele, opredelili su se za uobičajenu logiku napredovanja na Istok geopolitičkog prostora koji je pod njihovom kontrolom. U suštini, to je značilo nastavak mekše upakovane orijentacije na obuzdavanje Rusije“, rekao je Lavrov. Zapad je bivše sovjetske republike stavio pred izbor "ili s nama ili protiv nas“, dodao je on.

"Za krhku unutarpolitičku situaciju u Ukrajini takav pritisak je bio dovoljan da se izazove kriza državnosti u toj zemlji. Ako želimo da iskreno pomognemo moraju se odbaciti famozne igre sa nultim rezultatom, podsticanje ksenofobnih i neonacističkih raspoloženja i opasni kompleks nadmoći koji je Helmut Šmit nedavno nazvao manijom veličine koja karakteriše politiku EU prema Ukrajini“, objsnio je Lavrov.

Pogledajte snimak govora Sergejua Lavrova

http://www.youtube.com/watch?v=EPGHcYIu3sM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track