OBAMA U POLJSKOJ: Milijardu dolara za odbranu istočne granice NATO
Foto: AP

Predsednik SAD u Varšavi

OBAMA U POLJSKOJ: Milijardu dolara za odbranu istočne granice NATO

Planeta -
Oba predsednika složno su ocenili da žele dobre odnose sa Rusijom, ali da Moskva mora da prestane da podržava nasilje na istoku Ukrajine

VARŠAVA - Predsednik SAD Barak Obama rekao je danas u Varšavi da želi da izdvoji dodatnih milijardu dolara za pomoć u obezbeđenju istočne granice NATO i da pošalje u te članice Alijanse, na čelu sa Poljskom, oružje, vojnu opremu i trupe.

"Došao sam u Varšavu da potvrdim obaveze SAD kao saveznika u kolektivnoj odbrani," kazao je danas Obama posle razgovora sa predsednikom Poljske Bronjislavom Komorovskim.

"Zatražiću od Kongresa da odobri inicijativu podrške Evropi od oko milijardu dolara. Zahvaljujući podršci Kongresa proširićemo manevre na istočnim granicama NATO. Povećaćemo broj vojnika. Želimo da razvijamo partnerstvo sa Ukrajinom, Moldavijom, Gruzijom", rekao je Obama.

I Obama i Komorovski složno su danas ocenili da žele dobre odnose sa Rusijom, ali da Moskva mora da prestane da podržava nasilje na istoku Ukrajine. "Zainteresovani smo za saradnju sa Rusijom ali ne po cenu naših principa. Rusija jeste moćna država sa velikom teritorijom i puna talentovanih ljudi. Međutim, istorija nas je naučila i niko to ne razume bolje od Poljaka da su osvnovni principi, suverenitet i pravo naroda da slobodno odlučuje, temelji mira i bezbednosti u Evropi koje smo stvorili tokom poslednjih decenija", istakao je Obama. Predsednik SAD je naglasio da bez obzira na krvavu istoriju, i Poljaci i ceo NATO žele dobre odnose i saradnju sa Rusijom, ali uslov za to je da se Moskva odrekne agresije prema svojim susedima.

"Dalje provokacije Rusije značiće dalje troškove za Rusiju, uključujući u to i sankcije. Rusija bi trebalo da razgovara konstruktivno sa Kijevom tako da separatisti na istoku Ukrajine definitivno polože oružje. Svaki dan izolacije predstavlja trošak za Moskvu", rekao je američki predsednik.

Obama je, takođe, izjavio da će SAD zajedno sa evropskim saveznicima nastaviti da pomažu reforme ali i da podstiču Kijev da razgovara sa separatistima. Bronjislav Komorovski izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je od američkog gosta dobio garancije da SAD ozbiljno shvataju član 5 Vašingtonskog sporazuma o kolektivnoj samoodbrani NATO, a da će saveznici pojačati prisustvo na istočnim granicama Alijanse.

"Predsednik Obama i ja smo zajedno popodne domaćini susreta sa šefovima država (novijih članica NATO) i razgovaraćemo o tome kako da zaštitimo našu slobodu koju smo stekli pre 25 godina od pretnji spolja", rekao je Komorovski. Dvojica predsednika razgovarali su i o potrebi diverzifikacije izvora energije, kako Evropska unija a posebno njen istok ne bi bili tako fatalno zavisni od isporuka gasa iz Rusije. Predsednik Obama doputovao je danas u dvodnevnu posetu Varšavi na proslavu 25. godišnjice prvih delimično slobodnih izbora iza gvozdene zavese, koji su u Poljskoj značili kraj totalitarnog režima a za ostale narode regiona podsticaj za njihove plišane revolucije i rušenje Berlinskog zida.

Barak Obama će sutra predstaviti Poljacima svoje ideje o zajedničkoj evropskoj bezbednosti suočenoj sa do sada najvećom krizom zbog nemira u Ukrajini i pogoršanih odnosa s Moskvom, u obraćanju ispred Kraljevoskog zamka u Varšavi, tokom centralne proslave godišnjice slobode Poljske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja