LJUDI, NIJE ŠALA: Rasturač Jugoslavije Stjepan Mesić ide u Kijev da miri Ukrajinu i Rusiju!
Foto: Dragan Kadić

Mirotvorac iz Hrvatske

LJUDI, NIJE ŠALA: Rasturač Jugoslavije Stjepan Mesić ide u Kijev da miri Ukrajinu i Rusiju!

Planeta -
Nije red da bivši predsednik ide na inauguraciju, ali Mesić želi da ispuni svoju veliku ambiciju i postane posrednik između Kijeva i Moskve; s obzirom na iskustvo u razbijanju bivše Jugoslavije, nije baš jasno kako će sastaviti Ukrajinu i Rusiju

Na inauguraciji novog ukrajinskog predsednika Petra Porošenka sutra u Vrhvnoj radi u Kijevu Hrvatsku će predstavljati bivši predsednik Stjepan Mesić kao posebni izaslanik predsednika države Ive Josipovića, potvrđeno je Jutarnjem listu iz Mesićeve kancelarije.

U hrvatskim diplomatskim krugovima iznenađeni su činjenicom da će im zemlju predstavljati - bivši predsednik. Uobičajena praksa je da se na takav događaj ne šalju penzioneri. Ako već nije otputovao predsednik lično, bilo bi logičnije da je na inauguraciju - jedan od najvažnijih događaja u političkom smislu za sukobima razorenu Ukrajinu - otišao ili predsednik parlamenta ili šefica diplomatije.

Ali, ne misle svi tako. Neki smatraju da je Mesić idealan izbor jer je u vreme svog predsednikovanja imao dobre odnose i s Ukrajinom i s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, pa bi mogao da bude potencijalni mirovni posrednik između Kijeva i Moskve. Poznato je da je mirovno posredovanje jedna od Mesićevih neostvarenih ambicija.

Osim dobrih odnosa i s Kijevom i s Moskvom, Mesić ima i iskustvo rata i raspada bivše Jugoslavije. Kako će mu iskustvo koje je stekao pomažući da se raspadne Jugoslavija pomoći u sastavljanju pokidanih ukrajinsko-ruskih odnosa, nije rečeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track