POLOŽIO ZAKLETVU: Kralj čokolade Porošenko predsednik Ukrajine
Foto: Tanjug

Peti šef ukrajinske države

POLOŽIO ZAKLETVU: Kralj čokolade Porošenko predsednik Ukrajine

Planeta -
Srbiju na inauguraciji u Kijevu predstavlja savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić
1 / 4 Foto: Tanjug

KIJEV - Petar Porošenko, 48-godišnji ukrajinski milioner, položio je danas zakletvu u parlamentu i postao peti predsednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine.

Inauguraciji Porošenka za novog predsednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Američku delegaciju predvodio je potpredsednik SAD Džozef Bajden, koji će u Kijevu razgovarati sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom o "planovima ukrajinske vlade za sprovođenje demokratskih reformi, ekonomski razvoj i smirivanje krize u istočnom delu te zemlje", saopštila je Bela kuća. On će razgovarati i sa predsednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem o situaciji u regionu, navodi AFP.

U američkoj delegaciji se osim njega nalaze i senatori Džon Mekejn, Ron Džonson i Kris Marfi, predstavnica Marsi Kaptur, pomoćnica državnog sekretara Viktorija Njuland i ambasadori Den Baer i Džef Pjat. Baer je američki izaslanik u OEBS-u u Evropi, a Pjat je amabsador u Ukrajini.

Srbiju na inauguraciji u Kijevu predstavlja savetnik predsednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić, najavila je pres služba predsednika.

Belorusiju na inauguraciji predstavlja predsednik Aleksandar Lukašenko, rekla je njegova pres služba za Itar-Tas s.Među zvaničnicima su koji su prisustvovali inauguraciji su i kanadski premijer Stiven Harper, predsednik Gruzije Giorgi Margvelašvili i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Lukašenko sa sinom Nikolajem
Lukašenko sa sinom Nikolajem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja