DŽIHADISTI U OFANZIVI: Stranci beže iz Bagdada!

U strahu

DŽIHADISTI U OFANZIVI: Stranci beže iz Bagdada!

Planeta -
Za sada je potvrđeno da će biti evakuisano osoblje ambasada SAD i Australije. Oni će biti prebačeni u konzulate u iračkim područjima Erbil i Bašoru, a neki u ambasadu SAD u Jordanu

BAGDAD - Ambasade zapadnih zemlja u Bagdadu počele su sa evakuacijom svog osoblja. Pod kontrolom Islamske države Irak i Levant su gradovi Mosul, Tal Afar i još nekoliko područja. Američki ratni brod sa 550 marinaca uplovio u Persijski zaliv.

U evakuaciju se krenulo uprkos uveravanjima iračkih vlasti da su "preuzele incijativu" u borbi sa pripadnicima ekstremne sunitske grupe koja od prošle nedelje kontroliše nekoliko iračkih područja.

Za sada je potvrđeno da će biti evakuisano osoblje ambasada SAD i Australije. Oni će biti prebačeni u konzulate u iračkim područjima Erbil i Bašoru, a neki u ambasadu SAD u Joradnu.

Ujedinjene nacije su izmestile 58 članova svog osoblja iz Bagdada u Aman. Premeštaji će se nastaviti i narednih dana, rekao je portparol UN.

"Iz Bagdada je u Aman u Jordanu premešteno oko 58 naših članova. Nameravamo da ih smestimo u Erbil u Iraku.

Prema pisanju Vol strit džornala, moguće je da će Vašington i Teheran, koji nemaju diplomatske odnose već 34 godine, razgovarati o situaciji u Iraku na marginama pregovora svetskih sila i Irana o nuklearnom programu te zemlje, koji se danas nastavljaju u Beču.

Džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta počeli su prošle nedelje ofanzivu tokom koje su zauzeli drugi najveći irački grad, Mosul, i još nekoliko područja u Iraku. Danas je objavljeno da je pod njihovom kontrolom i grad Tal Afar na severu Iraka.

Američki ratni brod "Mesa Verde" sa 550 marinaca uplovio je u Persijski zaliv da podrži moguću akciju SAD u pomaganju iračkoj vladi.

Kako je preneo Rojters, taj brod pridružiće se nosaču aviona "Džordž Buš", koji je u Zaliv uplovio nakon što je to iz Pentagona naloženo u subotu.

Iračke vlasti najavile su da će krenuti u kontraofanzivu.

Pokret Islamska države Iraka i Levanta poznat je po nasilnim akcijama i pokušava da formira radikalnu islamsku državu u graničnom području Iraka i Sirije.

Na Tviter nalogu za koji se veruje da pripada Islamskoj državi Iraka i Levanta objavljeno je da ta grupa preuzima odgovornost za ubistvo 1.700 šiitskih vojnika.SAD su taj masakr oštro osudile, a ranije su uputile jedan od svojih nosača aviona u Persijski zaliv kao odgovor na krizu u Iraku.

Katarski ministar spoljnih poslova ocenio je da je uzrok nemira u Iraku "marginalizacija sunitske manjine" koju sprovodi irački šiitski premijer Nuri el Maliki, ocenio je katarski ministar spoljnih poslova.

Odnosi Iraka i Katara su zategnuti. Maliki je u martu optužio Katar da zajedno sa Saudijskom Arabijom podržava terorizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track