HITNO UPOZORENJE LEKARA: Ebola je potpuno van kontrole!
Foto: Rojter

Virus se širi

HITNO UPOZORENJE LEKARA: Ebola je potpuno van kontrole!

Planeta -
Veoma je hitno i za rešavanje je potreban angažman političara. U suprotnom, virus će nastaviti da se širi i krenuti u druge zemlje, upozoravaju Lekari bez granica

Organizacija Lekari bez granica su upozorili da se virus ebole koji nekoliko meseci hara zapadnom Afrikom, potpuno oteo van kontroli. Ebola je izazvala više smrti nego bilo koja druga bolest na ovom području, a do sada je odnela više od 330 života.

Bart Džensens, jedan od čelnika organizacije Lekari bez granica je izjavio da je počeo drugi talas epidemije.

"Što se nas tiče, situacija je potpuno van kontrole. Veoma je hitno i za rešavanje je potreban angažman političara. U suprotnom, virus će nastaviti da se širi i krenuti u druge zemlje", upozorio je Džensens.

Virus ebole izaziva unutrašnje krvarenje i propadanje organa, a širi se direktnim kontankom sa zaraženim. Ne postoji lek, niti vakcina, tako da se za sada radi isključivo na izolaciji obolelih, kako bi se sprečilo dalje širenje.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, prethodni najveći zabaeženi smrtni ishod od ovog virusa je bio u Kongu 1976. godine, kada je preminulo 280 osoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track