PUTIN: Tražim ukidanje odluke o upotrebi ruske vojske u Ukrajini
Foto: AP Photo

Još jedan korak

PUTIN: Tražim ukidanje odluke o upotrebi ruske vojske u Ukrajini

Planeta -
Predsednik Ukrajine Petar Porošenko pozdravio Putinovu odluku kao praktičan korak podrške mirovnom planu

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladmir Putin zatražio je pisanim putem od Saveta federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, da poništi rezuluciju koja mu daje pravo da uptrebi ruske oružane snage na teritoriji Ukrajineradi zaštite ruskog stanovništva koje tamo živi.

Putin je to uradio "u cilju normalizacije i rešavanja situacije u istočnim oblastima Ukrajine, kao i u vezi s početkom transparentnih pregovora o tom pitanju", rekao je za RIA Novosti Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

Savet federacije razmatraće predsednikov zahtev na posebnoj sednici 25. juna. Inače, gornji dom je rezoluciju o upotrebi ruskih oružanih snaga u Ukrajiji izglasao 1. marta ove godine.

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko nazvao je Putinovu odluku praktičnim korakom podrške njegovom planu za rešavanje situacije na istoku Ukrajine. Porošenko je od predsednika ukrajinskog parlamenta Aleksandra Turčinova tražio da razgovara s presednicom Saveta federacije Valentinom Matvijenkom o mogućnosti da se to pitanje nađe već na prvoj sledećoj sednici tog doma ruskog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track