SPOR ZBOG NOVOG PREDSEDNIKA EK: Velika Britanija sve bliža izlasku iz EU!
Foto: Rojter

Neuspeli pokušaj blokiranja

SPOR ZBOG NOVOG PREDSEDNIKA EK: Velika Britanija sve bliža izlasku iz EU!

Planeta -
Imenovanje Junkera je loše za EU. Kameron je u pravu što se protivio tome do samog kraja, piše Tajms

LONDON - Velika Britanija sve je bliža izlasku iz Evropske unije nakon neuspešnog pokušaja premijera Dejvida Kamerona da blokira izbor Žan-Klod Junkera za predsednika Evropske komisije, piše danas britanska štampa.

Mediji se međutim, ne slažu oko toga ko je odgovoran za to - Kameron ili Brisel. "Korak bliže ka napuštanju Evrope", naslov je na prvoj strani lista "Dejli telegraf".

"Gardijan" je takođe osvanuo sa sličnim osvrtom, ali i tekstom pod nazivom "Demokratski sistem EU izabrao predsednika koga niko neće".

Proevropski "Indipendent" navodi da je Britanija doživela "poraz i katastrofu" i da "sjajna izolacija nije način da se pobede argumenti u EU".

"Fajnenšel tajms" piše da je došlo do "istorijskog pomeranja snaga u EU" kao i da je reč o "opasnom trenutku za odnose Britanije sa Evropom".

Foto: AP
Foto: AP

"Imenovanje Junkera je loše za EU. Kameron je u pravu što se protivio tome do samog kraja", piše "Tajms" u uvodniku pod nazivom "Britanija bliže izlasku iz EU".

List dodaje da je britanski premijer čak ojačao poziciju Britanije svojim nepopustljivim otporom, pa i svoje šanse na opštim izborima sledeće godine.

Lideri zemalja članica Evropske unije zvanično su juče imenovali luksemburškog političara Žan Klod Junkera za novog predsednika Evropske komisije, čemu se najotvorenije protivio britanski premijer Dejvid Kameron.

Junker je pobornik čvršćih evropskih integracija u trenutku kad Britanci žele labavije odnose sa EU, koju vide kao pretnju nacionalnom suverenitetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track