Najnovije vesti

TV SBS: Australija potrošila 1,4 miliona evra na odbranu Kapetana Dragana
Foto: Reuters

Kapetan Dragan

TV SBS: Australija potrošila 1,4 miliona evra na odbranu Kapetana Dragana

Planeta
Vasiljković, koji se nalazi u zatvoru je Parkli u Sidneju, uhapšen je u Pertu 2006, ali je vlada u Kanberi tek u novembru 2012. donela odluku da ga izruči Hrvatskoj

ZAGREB - Australijska vlada do sada je na Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, koji se bori protiv hrvatskog zahteva za izručenje zbog navodnih ratnih zločina, potrošila dva miliona dolara (1,4 miliona evra) na ime pravnih troškova, objavila je australijska televizija SBS.

Vasiljkovića Hrvatska tereti da je počinio zločine kao komandant srpske paravojne jedinice.

On se u Australiji, pod imenom Danijel Sneden, nalazi u zatvoru u Sidneju. Uhapšen je u Pertu 2006, ali je vlada tek u novembru 2012. donela odluku da ga izruči Hrvatskoj posle višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtev za izručenjem podnesen 2005.

Iz Kancelarije australijskog saveznog državnog tužioca za SBS jerečeno da su do sada potrošili 950.000 australijskih dolara za pravne troškove odgovarajući na žalbe koje je Vasiljković podnosio sudu. Od 2006. on je iskoristio svoje pravo žalbe na izručenje u 12 različitih slučajeva.

Osim toga, australijska savezna policija potrošila je 500.000 dolara daga pronađe kada je nestao na nekoliko nedelja 2010. godine, a na osnovu podataka zatvorske službe, procenjuje se da je njegovo pritvaranje koštalo vladu Novog Južnog Velsa više od pola miliona dolara.

Vasiljkovićevi advokati pokušavaju pred saveznim sudom Australije da ospore zahtev za njegovim izručenjem Hrvatskoj na proceduralnoj osnovi.

Kako piše agencija Hina, kapetan Dragan tražen je radi ispitivanja u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vreme kada je bio paravojni komandant u Krajini u Hrvatskoj 1991. i 1992. Po optužnici koju je objavilo tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da budu ubijeni i komandovao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković, koji je rođen u Beogradu a ima australijsko državljanstvo, negira sve optužbe.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...