(VIDEO) UŽIVO DAN 178 VRHOVNA RADA: Ukrajina usvojila zakon koji omogućava sankcije Rusiji
Foto: Reuters

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO DAN 178 VRHOVNA RADA: Ukrajina usvojila zakon koji omogućava sankcije Rusiji

Planeta -
Usvajanje zakona ne znači automatsko uvođenje sankcija, ali postavlja zakonske osnove za to

KIJEV - Ukrajinski parlament usvojio je danas zakon kojim se otvara put za uvođenje niza sankcija ruskim preduzećima i građanima optuženim da podržavaju separatiste na istoku zemlje.

Kijev je prethodno sastavio "crnu listu" od 65 ruskih kompanija i 172 pojedinaca kojima je nameravao da uvede sankcije.

Novi zakon omogućava vladi, parlamentu ili ukrajinskom Savetu nacionalne bezbednosti i odbrane pod kontrolom predsednika Petra Porošenka, da pokrenu te kaznene mere.

"Zakon o sankcijama je usvojen, naša zemlja branice se od agresora, terorista i njihovih sponzora", napisao je na Tviteru premijer Arsenij Jacenjuk.

Usvajanje zakona ne znači automatsko uvođenje sankcija, ali postavlja zakonske osnove za to. Sankcije se odnose na zamrzavanje sredstava i ograničavanja aktivnosti u Ukrajini, kao i prolazak robe preko njene terotorije, što bi moglo da se primeni i na tranzit ruskog gasa ka Evropi.

Vladimir Putin: Rusija ne namerava da se izoluje od sveta, Foto AP

16.03 - Rusija će činiti sve da bi se okončao "krvavi haos" i "bratoubilački rat" u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se poslanicima Dume (donjeg doma parlamenta) i članovima vlade u krimskom letovalištu Jalti. Nazivajući događaje u Ukrajini "krvavim haosom" i "bratoubilačkim konfliktom", Putin je rekao da je situacija iz dana u dan sve dramatičnija i da je na jugoistoku Ukrajine izbila "obimna humanitarna katastrofa", preneo je Itar-Tass. Predsednik Rusije je pritom istakao da Rusija ne namerava da se izoluje od spoljnjeg sveta i da "ruske sankcije" nisu samo kontramere na embargo, već način da se podrže domaći proizvođači i otvori tržište za nove partnere "koji žele da sarađuju s Rusijom i spremni su na takvu saradnju". Putin je takođe odbacio kao neosnovane optužbe o aneksiji Krima, ističući da je odluka o ujedinjenju Krima i Rusije doneta i da se ne planira njena promena.

Samo danas su poginula dva civila u Dinjecku, Foto Reuterfs

14.10 - Najmanje 74 civila poginula su u poslednja tri dana u borbama proruskih snaga i ukrajinske vojske u regionu Donjecka, a 116 je ranjeno, saopštile su danas zdravstvene vlasti u istočnoj Ukrajini. U regionu Donjecka je od početka krize poginulo 839 osoba, a 1.623 ranjeno, podaci su tamošnjih vlasti. Samo u današnjim napadima iz teškog naoružanja u regionu Donjecka poginule su dve osobe, a tokom noći u bombardovanju poginula je jedna osoba i ranjeno njih 11.

13.48 - Artiljerijskom paljbom ukrajinske vojske danas je zasut Donjeck, izveštava Rojters pozivajući se na svedoke. Ta agencija navodi da su ljudi koji rade u administrativnim institucijama u trenutku granatiranja istrčali iz kancelarija jer je snažna paljba aktivirala sirene koje upozoravaju na evakuaciju. Posle prvog udara, usledile su još najmanje dve eksplozije u blizini centra grada. Sukobi na istoku Ukrajine traju od aprila ove godine i prema informaciji UN, od tada do 26. jula u Ukrajini je poginulo više od 1.100 civila, a više od 3.400 je ranjeno.

12.32 - Najmanje 22 stanovnika Luganska poginula su u granatiranju tokom protekla 24 sata, javlja AFP. "Istočne oblasti grada su granatirane. Pogođeni su autobus, prodavnica i nekoliko stambenih zgrada", rekao je zvaničnik regionalne vlasti francuskoj agenciji. Gradski savet Luganska saopštio je da je u intenzivnom granatiranju istočnih četvrti poginulo mnogo civila, prenosi RIA Novosti.

Foto Reuters

13.00 - Predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i Crvenog polumeseca obaviće razgovore u Kijevu i Moskvi o isporuci ruske humanitarne pomoći na istoku Ukrajine i iinsistiraće na isključivoj humanitarnoj ulozi MKCK i tome da se pitanje pomoći ne sme politizovati, saopšteno je danas u Ženevi. Prema rečima portparolke MKCK Anastasije Isjuk, šef Odeljenja MKCK za operacije u Evropi Loran Korbas, koji će preneti ove poruke, bi kasnije danas trebalo da krene na put.

12.03 - Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je danas Onufriju, mitropolitu Černivce i Bukovine, na izboru za patrijarha Ukrajinske pravoslavne crkve. “Uveren sam da će Vaše svešteničko delovanje u ovom teškom vremenu za Ukrajinu doprineti pomirenju i međusobnom razumevanju među ljudima i obnavljanju dogovora i stabilnosti društva”, naveo je predsednik Rusije, prenosi Itar-Tass. U ukrajinskim medijima mitropolit Onufrij nazivan je “agentom Kremlja”, ali uprkos tome je zabeleženo da je on javno pozvao ruskog patrijarha Kirila da “podigne glas za očuvanje integriteta ukrajinske države”.

Šteta u Donjecku j ogromna, Foto AP
Šteta u Donjecku j ogromna, Foto AP

10.55 - Grad Donjeck je cele prethodne noći granatiran kao i da su ukrajinska vojska i pripadnici samoodbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) razmenjivali artiljerijsku vatru. Podataka o žrtvama, zasad, nema, a grantirani su Budijonovski i Lenjinski reon na jugu Donjecka i Kujbiševski i Kijevski na severozapadu, naveo je Glas Rusije.

11.03 - Predstavnici samoodbrane DNR demantovali su vest da je st da je njihov ministar odbrane i komandant Igor Strelkov ranjen u borbi. "Ovo nije prvi put da se takve glasine pojave u javnosti i one nikad nisu potvrđene. S Igorom Strelkovom je sve u redu", prenosi Rosijskaja gazeta izjavu Fjodora Berezina, zamenika ministra odbrane DNR. Prethodno je Rojters javio da je na portalu DNR "Novorosija" objavljeno da je Strelkov, čije je pravo ime Igor Girkin, teško ranjen. U međuvremenu, Itar-Tass navodi izjavu zamenika premijera DNR Andreja Purgina da ne može da odbaci izveštaj o ranjavanju Strelkova. "Nemam tačnu informaciju, ali to je najverovatnije istina", rekao je Purgin i dodao da je u toj oblasti bilo žestokih sukoba.

Valerij Bolotov, Foto Reuters
Valerij Bolotov, Foto Reuters

10.42 - Predsednik samoproglašene Luganske Narodne Republike Valerij Bolotov privremeno se povukao sa te funkcije, javlja RIA Novosti. "Posledice ranjavanja ne dozvoljavaju mi da se potpuno posvetim tom poslu na dobrobit građana u ova teška ratna vremena", saopštio je Bolotov i dodao da će ga naslediti aktuelni ministar odbrane Igor Plotnicki, prenosi RIA Novosti. Bolotov je dodao da "ne napušta front". "Ja sam Lugančanin, ovde je moj dom, i nastaviću da se borim za naše zajedničke ideale. Uveren sam da ćemo uspeti", rekao je on.

09.50 - Moskva traži informacije o tome gde se nalazi ruski fotoreporter Andrej Stenkin, koji je nestao tokom zadatka na istoku Ukrajine, prenosi Raša tudej. Poslednje što se zna jeste da ga je uhapsila ukrajinska Služba bezbednosti, ali ne zna se gde ga drže.

Foto Reuters

09.22 - Konvoj ruske humanitarne pomoći nastavio je jutros put ka Ukrajini i kreće se južnim putem koji vodi u grad Lugansk, koji je pod kontrolom proruskih snaga. Konvoj od oko 262 vozila bio je "parkiran" u vojnom skladištu u južnom ruskom gradu Voronježu od utorka uveče zbog neslaganja u vezi toga kako i gde preći u Ukrajinu, javila je agencija AP. Konvoj ruske humanitarne pomoći uključuje generatore za struju, prehrambene proizvode, vodu, dečiju hranu, sanitetski materijal i vreće za spavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track