UN UPOZORAVAJU VREME NAM ISTIČE: 300 miliona godina okeani nisu bili ovako kiseli!
Foto: Reuters

Poziv na otrežnjenje

UN UPOZORAVAJU VREME NAM ISTIČE: 300 miliona godina okeani nisu bili ovako kiseli!

Planeta -
Nivo gasova s efektom staklene bašte tuče sve rekorde, kaže predsednik Svetske meteorološke organizaccije

NJUJORK - Sve veća emisija ugljen-dioksida (CO2) uzrokovala je da nivo gasova sa efektom staklene bašte u 2013. godini poraste na najnoviji rekord, dok su okeani, koji apsorbuju CO2, postali kiseliji nego ikada, upozoravaju iz Ujedinjenih nacija.

"Znamo bez ikakve sumnje da se naša klima menja i da naši vremenski uslovi postaju sve ekstremniji zbog ljudskih aktivnosti poput sagorevanja fosilnih goriva", izjavio je Mišel Žero, predsednik Svetske meteorološke organizacije (SMO) po objavljivanju izveštaja o emisiji gasova sa efektom staklene bašte.

"Moramo da preokrenemo taj trend kroz smanjenje emisije CO2 i drugih gasova sa efektom staklene bašte, jer nam vreme ističe", upozorio je Žero.

Koncentracija CO2, metana i azot-oksida u atmosferi je u 2013. probila nove rekorde, dok je globalna koncentracija CO2, glavnog krivca za globalno zagrevanje, u prošloj godini porasla na 396 delova po milionu obima (ppmv), ili za 142 odsto u odnosu na preindustrijski nivo, odnosno period pre 1750. godine.

Četvrtinu emisije štetnih gasova apsorbuju okeani, dok drugu četvrtinu "usisa" biosfera, koja na prirodan način ograničava nivo štetnih gasova u atmosferi.

"Gasovi apsorbovani u okeanu imaju dalekosežne negativne posledice, budući da veći nivo CO2 u okenima povećava njihovu kiselost, ugrožavajući ekosistem voda", upozorava SMO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track