ZVANIČNO IZ BRISELA: Johanes Han nov komesar EU za pregovore o pridruživanju
Foto: Fonet/AP

Junker saopštio

ZVANIČNO IZ BRISELA: Johanes Han nov komesar EU za pregovore o pridruživanju

Planeta -
Han je bio među prvim funkcionerima EU koji su posetili Srbiju posle poplava u maju

BRISEL - Novoizobrani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predstavio je novog komesara za pregovore o pridruživanju - Austrijanca Johanesa Hana.

Han će biti komesar za susedsku politku i pregovore o pridruživanju, a dužnost će preuzeti 1. novembra, pošto njegovo imenovanje potvrdi Evropski parlament. On je do sada obavljao fukciju komesara za regionalnu politiku.

Uprkos najavima da će iz naziva direktorata biti izbačena rec "proširenje", portfelj je samo neznatno promenio ime, pa će sada puni naziv biti "Direktorat za susedsku politiku i pregovore o pridruživanju"

Na pitanje zašto se naziv direktorata menja, izvori iz EU kažu da je to odraz činjenice da nijedna nova zemlja neće postati članica EU u narednih pet godina, koliko traje Junkerov mandat. Oni, međutim, ukazuju da je vrlo verovatno da će u sledećem mandatu komisije, pošto Srbija i Crna Gora budu spremne za prijem, direktorat vratiti stari naziv.

Austrijanac Johanes Han, inače doktor filozofije i iskusan funkcioner koji je u austrjskoj vladi vodio dva resora a u EU bio komesar za regionalnu politiku, jeste važio za sigurnog kandidata za naslednika Štefana Filea, ali nije bio naročito zainteresovan za tu funkciju, saznaje Tanjug od neimenovanog briselskog diplomate.

Među prvima došao u Srbiju posle poplava

Johanes Han, član austrijske Narodne partije (OVP), aktivno podržava Jadransko-jonsku inicijativu, čiji je Srbija član, a bio je među prvim funkcionerima EU koji su posetili Srbiju i BiH posle katastrofalnih poplava maja ove godine. Krajem tog meseca je boravio u Srbiji i razgovarao sa zvaničnicima i obišao područja pogođena poplavama. Han, koji je u EK zadužen za Fond solidarnosti obišao je tada Obrenovac, Termoelektranu "Nikola Tesla" i Šabac. Prethodno je u Briselu izjavio da će Srbija za otklanjanje štete od poplava dobiti pomoć Evropske unije potpuno ravnopravno kao da je već članica Unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track