REZOLUCIJA SB UN: Regrutovanje i odlazak u džihad su teška krivična dela
Foto: Reuters

Jednoglasno

REZOLUCIJA SB UN: Regrutovanje i odlazak u džihad su teška krivična dela

Planeta -
Rezolucija naglašava odgovornost države u borbi protiv ekstremizma na svojoj teritoriji, a u slučaju kršenja Savet bezbednosti može da uvede sankcije ili upotrebi silu

NJUJORK - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio rezoluciju o zaustavljanju dolaska džihadista iz inostranstva u Irak i Siriju na sastanku kojim je predsedavao američki predsednik Barak Obama.

Rezolucija poziva sve države da usvoje zakone po kojima će se pristupanje njihovih državljana džihadističkim grupama, kao što su Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL) i Al-Nusra front, smatrati teškim krivičnim delom.

Prema američkom nacrtu rezolucije, teškim krivičnim delom smatraće se i regrutovanje i finansiranje drugih koji se priključuju ovim grupama.

Rezolucija pripada poglavlju 7 Povelje Ujedinjenih nacija, a Savetu bezbednosti daje ovlašćenje da u slučaju kršenja uvede ekonomske sankcije ili upotrebi silu. Ona se odnosi uglavnom na strane plaćenike u sukobima širom sveta i ne daje ovlašćenje vojnim snagama da se mešaju u to pitanje.

Obama je ranije juče rekao u Generalnoj skupštini UN da će rezolucija Saveta bezbednosti naglasiti odgovornost država da se izbore s nasilnim ekstremizmom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja