KREMLJ: Putin i Burkhalter za strogo poštovanje prekida vatre
Foto: Reuters

Diplomatija

KREMLJ: Putin i Burkhalter za strogo poštovanje prekida vatre

Planeta -
Dva predsednika razgovarala su i o bezbednosti posmatrača OEBS, ali i o istrazi rušenja malezijskog aviona MH17 letos na istoku Ukrajine

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Švajcarske i predsedavajući OEBS Didije Burkhalter založili su se danas u telefonskom razgovoru za striktno poštovanje dogovora postignutih u okviru Kontakt-grupe u Minsku i režima prekida vatre, kao i za jačanje potencijala Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini.

Tokom razgovora pažnja je poklonjena i osiguranju bezbednosti posmatrača OEBS, između ostalog i u kontekstu održavanja parlamentarnih izbora u Ukrajini, zakazanih za 26. oktobar.

"Tokom razmene mišljenja o situaciji u Ukrajini istaknuta je važnost striktnog poštovanja dogovora koje su strane u unutarukrajinskoj krizi postigle na zasedanju Kontakt-grupe u Minsku, a pre svega režima prekida vatre", saopštila je pres služba Kremlja.

Posmatrači OEBS u Donjecku (Foto: AP)
Posmatrači OEBS u Donjecku (Foto: AP)

U saopštenju je pozitivno ocenjen rad specijalne misije OEBS i naglašena je neophodnost jačanja njenog potencijala, preneo je Itar-Tass.

Putin je takođe izrazio duboko saučešće zbog pogibije državljanina Švajcarske, radnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) Lorana Etjena di Paskjea (38) u Donjecku 2. oktobra u eksploziji granate.

Takođe se navodi da su se Putin i Burkhalter založili za detaljnu istragu navoda o masovnim civilnim grobnicama i uzroka rušenja malezijskog aviona.

Arhiva: Istražitelji OEBS kod olupine malezijskog boinga (Foto: AP)
Arhiva: Istražitelji OEBS kod olupine malezijskog boinga (Foto: AP)

Ranije danas Itar-Tass je preneo izjavu predstavnika Specijalne misije OEBS u Ukrajini Majkla Bocjurkova da Organizacija nema informaciju da međunarodni eksperti obnavljaju istragu o rušenju malezijskog "boinga" 17. jula kod Donjecka, koji je leteo na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur i kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

"Kad budu spremni da obnove rad, mi ćemo im pomoći u tome", rekao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track