Mesić ide u zatvor?

Afera „Patrija“

Mesić ide u zatvor?

Planeta -
Bivši predsednik Hrvatske pod istragom zbog sumnji da je uzeo mito od finske firme od koje je država kupila 84 oklopna vozila za 112 miliona evra

ZAGREB - Pridružiće se Sanaderu?Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić pod istragom je u aferi „Patrija“, pišu zagrebački mediji. Slično kao i svojevremeno Janez Janša u Sloveniji, Mesić se sumnjiči da je primio mito od finske kompanije kako bi ona dobila posao u Hrvatskoj. Istražuju se detalji ugovora iz 2007. o kupovini 84 oklopna vozila, vredna 112 miliona evra.Sve je poteklo od Volfganga Ridla, posrednika finske „Patrije“ prilikom prodaje vojnih oklopnih vozila u Sloveniji i kraće vreme u Hrvatskoj.On je u svom iskazu policiji naveo imena osoba u Hrvatskoj kojima je dao mito. Na Ridlovom popisu je očigledno jedna ili više osoba iz kabineta predsednika, pa sada policija „češlja“ njegovu kancelariju, a zatražena je i evidencija o posetama.Hrvatski Jutarnji list navodi da je kabinet predsednika bio duboko umešan u proces nabavke oklopnih vozila.- Stjepan Mesić, kao vrhovni komandant, bio je dobro upoznat sa svim šta se događalo u vezi s nabavkom oklopnih vozila, pa je, po funkciji, direktno mogao da utiče na izbor proizvođača. Vlatko Cvrtila, tadašnji predsednikov vojni savetnik, bio je član povereništva koje je sprovodilo proces nabavke vozila - piše Jutarnji list.Stjepan Mesić juče nije bio dostupan za izjavu hrvatskim medijima jer je u inostranstvu, ali oni su citirali njegove reči iz januara prošle godine, kad je potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspešno pokušala da kod „Patrije“ interveniše nudeći da pod povoljnijim uslovima sklopi posao s državom.

Janez Janša oslobođen sumnjiPremijer Slovenije Janez Janša takođe je bio pod istragom zbog uzimanja mita od „Patrije“, ali je krajem prošle godine oslobođen sumnji, tako da finska televizija YLE, koja je pokrenula ovu temu 2008, mora da mu plati 21.500 evra odštete. Janšu su sumnjičili da je u periodu od 2004. do 2008, kad je takođe bio premijer, uzeo mito od „Patrije“ za kupovinu oklopnih vozila za vojsku, vrednih 278 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track