(VIDEO) KERBALA PLIVA U KRVI: Gledajte kako šiiti slave Ašuru i bičuju se do gole kosti!
Foto: AP

Krvav praznik

(VIDEO) KERBALA PLIVA U KRVI: Gledajte kako šiiti slave Ašuru i bičuju se do gole kosti!

Planeta -
Prema predanju, imamu Huseinu, kao i brojnim borcima bitke kod Kerbale u Iraku, odrubljena je glava i telo osakaćeno, pa se šiitski vernici tog dana šibaju do krvi

KERBALA - Nekoliko stotina hiljada šiitskih hodočasnika stiglo je danas u sveti grad Kerbala u Iraku, gde se povodom praznika Ašura, Dana mučenika Huseina, Muhamedovog unuka, ubijenog u 7. veku, očekuju razne verske svečanosti uz jak vojni nadzor zbog straha od napada sunitskih ekstremista.

Kako javljaju svetske agencije, u Kerbalu, gradu oko 110 kilometara južno od Bagdada, upućeno je oko 30.000 vojnika za zaštitu šiitskih hodočasnika koji su došli iz drugih područja Iraka, arapskih zemlja i inostranstva.

Foto: AP
Foto: AP

Nijedan ozbiljni incident nije od jutros registrovan u tom gradu, gde je prethodnih godina bilo napada na vernike.

Međutim, ove godine je pretnja najozbiljnija jer su džihadisti iz Islamske države, koji smatraju šiite jereticima, zauzeli veliki deo Iraka, među kojima i područja južno od Bagdada nadomak puta koji povezuje glavni grad i Kerbalu.

Foto: AP
Foto: AP

Ovogodišnje hodočašće predstavlja veliki test za novu iračku vladu premijera Hajdara el Abadija kao i za snage bezbednosti koje se bore protiv sunitskih ekstremista.

Prema predanju, imamu Huseinu, kao i brojnim borcima bitke kod Kerbale u Iraku, odrubljena je glava i telo osakaćeno. Brojni šiitski vernici taj dan obeležavaju samošibanjem, a u nekim zemljama šibanje mora biti do krvi.

Evo kako je Ašura proslavljena u Kerbali prošle godine:

http://www.youtube.com/watch?v=_79auOp1Xvk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja