Preminuo Josip Boljkovac, nekadašnji šef karlovačke OZNA i ministar policije

Bio je učesnik NOB-a

Preminuo Josip Boljkovac, nekadašnji šef karlovačke OZNA i ministar policije

Planeta -
Ove godine Boljkovac je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno oslobođen optužbe da je u junu 1945. kao šef karlovačke OZNA-e naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese

KARLOVAC - Hrvatski političar, nekadašnji karlovački gradonačelnik i prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Josip Boljkovac, umro je danas u karlovačkoj bolnici, na svoj 94. rođendan, saopštila je njegova porodica.

Josip Boljkovac rodio se u Vukovoj Gorici, mestu u opštini Netretiću kod Karlovca, 1920. godine. Od 1989. do 1990. bio je poslanik u Saboru, a zatim i ministar unutrašnjih poslova, do 1991. od kada je do 1993 bio aktivan u bezbednosnim službama, prenela je Hina. Bio je učesnik Narodnooslobodilačkog pokreta na području Karlovca i Korduna od 1941. do 1945. godine. Nakon rata radi u Odeljenju za zaštitu naroda (OZNA) Kotara Karlovac, a zatim je bio načelnik karlovačke policije.Od 1963. do 1969. bio je gradonačelnik Karlovca, gde je, kako se navodi u Karlovačkom leksikonu (Školska knjiga, 2008), ostao zapamćen kao gradonačelnik u čijem je mandatu ostvaren ekonomski i urbanistički prosperitet. Za njegovog mandata, između ostalog, izgrađena je sportska dvorana te bolnica na Švarči - karlovačka bolnica, u kojoj je i umro.Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1963. do 1972. godine, a kao žrtva Hrvatskog proleća povlači se iz političkog života i u Vukovoj Gorici se bavi poljoprivredom.Ponovno se politički aktivira 1989. te godinu kasnije postaje saborski zastupnik, a zatim ministar unutrašnjih poslova (1990-1991). Od 1991. do 1993. aktivan je u sigurnosnim službama, navodi se među ostalim u Karlovačkom leksikonu.

Ove godine Boljkovac je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno oslobođen optužbe da je u junu 1945. kao šef karlovačke OZNA-e naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.Nakon podizanja optužnice u julu 2013. Boljkovac je isticao da se njegovim slučajem skreće pažnja s dnevne politike te je tvrdio da „nema pojma o zločinima“ jer karlovačka OZNA nije bila merodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tela.

I dok je tužilaštvo tvrdilo da je tokom tromesečnog suđenja neupitno dokazalo ono za što se optužuje, njegova obrana u završnoj je reči tvrdila da nijedan dokaz Boljkovca ne povezuje s partizanskim zločinom, koji se „objektivno dogodio“.Boljkovčev sin rekao je Hini u ponedeljak uveče da misli da to suđenje nije utjecalo na zdravlje njegovog oca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track