RUSKA VOJSKA STIŽE U UKRAJINU Moskva: Ako prekršite primirje, sledi katastrofa!
Foto: AP

Nove pretnje

RUSKA VOJSKA STIŽE U UKRAJINU Moskva: Ako prekršite primirje, sledi katastrofa!

Planeta -
Posmatrači koji nadziru primirje objavili su kako su uočili nekoliko kolona neobeleženih vojnika i tenkova iz pravca ruske granice

Moskva i Kijev razmijenili su u četvrtak međusobne optužbe za kršenje sporazuma o primirju, a Rusija je upozorila da bi obnova sukoba s proruskim sukobima na istoku zemlje bila katastrofa za Ukrajinu.Ukrajina je optužila Rusiju da je poslala vojnike i naoružanje pobunjenicima kako bi pokrenuli novu ofenzivu u sukobu koji je dosad odnio više od 4.000 života. Rastuće nasilje, kršenje primirja i izveštaji o neobeleženim vojnim konvojima koji stižu iz pravca granice sa Rusijom pojačale su bojazan da bi krhko primirje proglašeno 5. septembra moglo propasti.Moskva odbacuje optužbe da je u poslednjih nekoliko dana poslala vojnike i tenkove i ističe da je jedini izlaz iz sukoba poštovanje protokola o primirju iz Minska."Propast primirja ne sme se dopustiti... bila bi to katastrofa za stanje u Ukrajini", rekao je portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova Aleksander Lukaševič, prenosi Rojters.Posmatrači koji nadziru primirje objavili su kako su uočili nekoliko kolona neobeleženih vojnika i tenkova iz pravca ruske granice. Rojtersov reporter primetio je u utorak kretanje kolone od 50 vozila prema pobunjeničkom uporištu Donjecku na istoku Ukrajine, naoružanih lanserima raketa i teškim vozilima.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Na taj grad padaju granate iako je zasad nejasno odakle se puca i da li dolazi vatra iz vazdušne luke za koju se, uprkos primirju, bore ukrajinske snage i pobunjenici.Kijev, koji je ojačao svoje položaje na istoku za slučaj nove ofenzive, kaže da izvješća o kolonama dodatno dokazuju tvrdnje kako Rusija pobunjenicima šalje pojačanje. Portparol vojske izjavio je da su u poslednja 24 sata poginula četvorica ukrajinskih vojnika.U četvrtak je porastao međunarodni pritisak na Rusiju, kojoj prete nove sankcije nakon što je NATO potvrdio ulazak ruskih vojnih vozila na separatistički istok Ukrajine.

Portparolka američkog Stejt Departmenta Džen Psaki izjavila je da Vašingotn nastavlja da radi sa Evropskom unijom na novim sankcijama Rusiji, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da Evropska unija ne predviđa nove mere protiv Rusije, ali da postoji mogućnost produženja popisa proruskih ukrajinskih oficira protiv kojih su pokrenute već odobrene sankcije.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Neimenovani ukrajinski oficir zadužen za bezbednost rekao je da se prema procenama oko 8.000 ruskih vojnika nalazi na ukrajinskoj teritoriji. Sukobi su se intenzivirali nakon izbora 2. novembra u separatističkim područjima.

Kijev i Zapad te izbore ne priznaju, za razliku od Rusije.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja