POSLEDNJA ŠANSA: Još godinu dana da se svet spase od kataklizme!
Foto: Shutter

Danas počinje godišnji klimatski samit UN

POSLEDNJA ŠANSA: Još godinu dana da se svet spase od kataklizme!

Planeta -
Britanski ministar energetike upozorio da vodeći lideri hitno moraju da se dogovore o smanjenju emisije štetnih gasova

LIMA - Britanski ministar energetike Ed Dejvi upozorio je ceo svet da je čovečanstvu ostalo još samo godinu dana da učini nešto kad je reč o klimatskim promenama, u suprotnom Zemlji i svemu što znamo preti kataklizma.Funkcioner je te zabrinjavajuće prognoze uputio neposredno pre početka današnjeg samita u glavnom gradu Perua Limi, na kom će učestvovati oko 9.000 političara, diplomata i predstavnika nevladinih organizacija, a na kom će se odlučivati o budućnosti naše planete. UsaglašavanjeNaime, tokom dve nedelje trajanja samita vodeći svetski lideri, predsednici i premijeri zemalja koje se smatraju najvećim zagađivačima atmosfere trebalo bi da pokušaju da usaglase ključne detalje koji bi doveli do globalnog sporazuma na sledećem samitu 2015. u Parizu. Ukoliko do toga ne dođe, emisija ugljen-dioksida i ispuštanje drugih otrova u atmosferu dovešće do dramatičnih promena, a svim ljudima promeniće se način života na koji su dosad navikli, upozorio je Dejvi.- Na Zemlji će za godinu dana početi da se događaju sve češće nepogode, a mnoge zemlje pogodiće nezapamćene zime i vrela, nepodnošljivo suva leta. Sve to će u jednom trenutku biti praćeno sukobima i ratovima jer će svako želeti da dođe do onoga što je na zemlji ostalo - istakli su pojedini učesnici samita.

Važni učesnici... Obama i Đinping
Važni učesnici... Obama i Đinping

Rast temperaturePrema njihovim rečima, najvažnije od svega jeste zaustaviti tako intenzivnu emisiju ugljen-dioksida u atmosferu, i to za čak 40 odsto do 2030. Da bi se to postiglo, potrebno je da se Amerika, Kina, Brazil, Indija i još nekoliko najvećih „zagađivača“ Zemlje obavežu da će svojim nacionalnim programima to omogućiti.- U Parizu moramo da postignemo dogovor, nema alternative koja će zaštiti našu nacionalnu sigurnost, našu ekonomiju i način života na koji smo navikli - rekao je Dejvi.Nedavno je Međuvladin panel za klimatske promene pri UN objavio izveštaj kojim se upozorava da samo hitni i radikalni potezi, odnosno rezovi emisija štetnih gasova, mogu da rezultiraju izbegavanjem katastrofalnog otopljenja od više od dva stepena Celzijusa. Istovremeno, eksperti se uglavnom slažu da čak ni sporazum u Parizu, koji bi podrazumevao takve rezove, vrlo verovatno neće biti dovoljno radikalan da ograniči zagrevanje.

Sedam zemalja odgovorno za promene- najveći zagađivači na svetu su SAD, Kina, Rusija, Brazil, Indija, Nemačka i Britanija- te zemlje odgovorne su za više od 60 odsto klimatskih promena koje su zabeležene od 1906. do 2005.- ljudska aktivnost smatra se odgovornom za porast temperature od 0,7°C, od ukupnog zagrevanja od 0,74°C, koje je zabeleženo od 1906. do 2005.- daleko najveći zagađivač sveta su SAD, koje su odgovorne za 0,15°C, odnosno za 22 odsto zagrevanja- slede Kina sa devet odsto, Rusija sa osam, Brazil i Indija sa po sedam i Nemačka i Britanija sa po pet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track