IZNETO 6,2 MILIJARDE DOLARA: Bušov savetnik uporedio Mila Đukanovića sa afričkim diktatorom!
Foto: Dado Đilas

Misteriozno bogatstvo

IZNETO 6,2 MILIJARDE DOLARA: Bušov savetnik uporedio Mila Đukanovića sa afričkim diktatorom!

Planeta -
Prema podacima Globalnog finansijskog integriteta (GFI), iz malene Crne Gore su od 2001. do 2010. godine iznete 6,2 milijarde dolara. Od pet mladih crnogorskih građana najmanje dva su nezaposlena, a Đukanovićev sestrić Edin je kao student kupio stan na Menhetnu za 900.000 dolara, naveo je Olaski

Porodica crnogorskog premijera Mila Đukanovića spada u jedan od finansijski najmoćnijih vladajućih klanova na svetu, ocenio je Marvin Olaski, bivši savetnik nekadašnjeg američkog predsednika Džordža Buša.

U autorskom tekstu u američkom magazinu „Vorld” on je uporedio Đukanovića, po finansijskoj moći i uslovima u kojima vlada, sa Teodorom Nguema Mangue Obiangom, premijerom Ekvatorijalne Gvineje i sinom diktatora te afričke zemlje, zvanično multimilionerom, prenosi list “Dan“.

Pozivajući se na podatke vašingtonskog Globalnog finansijskog integriteta, Olaski je ukazao da su iz Crne Gore od 2001. do 2010. godine nezakonito iznete 6,2 milijarde američkih dolara.

Prema mišljenju Olaskog, novo američko zakonodavstvo (FATCA), koje predviđa mnogo veća ovlašćenja za poresku službu SAD kada su u pitanju akcije u inostranstvu, otvara i novi trend koji bi mogao znatno da oteža sakrivanje ukradenog bogatstva.

„Prema podacima Globalnog finansijskog integriteta (GFI), iz malene Crne Gore su od 2001. do 2010. godine iznete 6,2 milijarde dolara. Porodica premijera (i bivšeg člana komunističke partije) Mila Đukanovića sada je jedan od najbogatijih svetskih vladajućih klanova, pa su čak i mrvice koje padaju sa njihovog stola velike. Od pet mladih crnogorskih građana najmanje dva su nezaposlena, a Đukanovićev sestrić Edin je kao student kupio stan na Menhetnu za 900.000 dolara“, naveo je Olaski.

Po njegovim navodima, slični primeri kao u Crnoj Gori mogu se naći i u delovima Afrike, Južne Amerike i Azije. On je kao primer naveo Teodora Nguemu Obiang Manguea, sina general-potpukovnika Teodora Obiang Ngema Mbasogo, diktatora Ekvatorijalne Gvineje.

Kako je ocenio, zbog zvaničnika kao što su Milo Đukanović i Teodor Obiang, novo američko zakonodavstvo bi moglo da bude važno iako možda neće direktno nauditi njima dvojici.

Đukanović je pre nekoliko godina dospeo na listu 20 najbogatijih političara koju je sačinio britanski „Indipendent”. Taj engleski list opisao je crnogorskog premijera i lidera DPS-a kao „misteriozno bogatog”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja