Obama priznao: Rasizam je ukorenjen u Americi
Foto: Rojters

Lider SAD o sukobima koji parališu gradove

Obama priznao: Rasizam je ukorenjen u Americi

Planeta -
Iako su incidenti koje smo videli bolni, ne možemo da kažemo da je ono što se događa danas jednako onome što se događalo pre 50 godina, rekao je Obama

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama reagovao je povodom sve masovnijih protesta i sve oštrijih okršaja na ulicama najvećih američkih gradova izazvanih nezadovoljstvom zbog ubistava afroameričkih građana kritikujući društvo - rekavši da je rasizam duboko ukorenjen u američkom društvu.- Amerika je napravila neke korake, što daje nadu da će napredak biti postignut. Iako su incidenti koje smo videli bolni, ne možemo da kažemo da je ono što se događa danas jednako onome što se događalo pre 50 godina - rekao je Obama.Lomili izlogeInače, širom SAD nastavljeni su protesti zbog nekoliko vezanih ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca, koja su počinili policajci belci, a u Kaliforniji su izbili i neredi jer su demonstranti razbijali prozore i pljačkali prodavnice. Policija je na to uzvratila suzavcem, tako da je u jednom trenutku na ulicama zavladao potpuni haos.- Ubistva tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu i Erika Garnera, Afroamerikanca koji je nelegalno prodavao cigarete u Njujorku, dovela su do dve najgore sedmice u modernoj istoriji - rekao je gradonačelnik Filadelfije Majkl Nuter.

Zabrinut... Barak Obama
Zabrinut... Barak Obama

Reakcije poznatihNa dramatične događaje reagovale su i poznate ličnosti, među kojima i glumac Džejmi Foks. On je pozvao sve učesnike u sukobima na ozbiljan dijalog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track