Najnovije vesti

BRISEL O TORTURAMA: EU kritikuje CIA, ali hvali Baraka Obamu
Foto: Marina Lopicic

Stav

BRISEL O TORTURAMA: EU kritikuje CIA, ali hvali Baraka Obamu

Planeta
Ozbiljno smo zabrinuti zbog rezultata istrage američkog Senata o mučenjima, što je praksa koju EU oštro osuđuje i kada se koristi u borbi protiv terorizma, kaže portparolka Evropske komisije

BRISEL – Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog izveštaja da je američka obaveštajna služba CIA godinama rutinski primenjivala torturu prema osumnjicenima za terorizam, ali istovremeno odaje priznanje predsedniku Baraku Obami zbog nastojanja da takvu praksu spreči.

“Ozbiljno smo zabrinuti zbog rezultata istrage američkog Senata o mučenjima, što je praksa koju EU oštro osuđuje i kada se koristi u borbi protiv terorizma”, rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Ketrin Rej. Ona je istovremeno odala priznanje Obami, koji je inicirao istragu o metodama CIA, zbog napora da se korišćenju torture stane na put.

U juče objavljenom izvestaju Senata navodi se da je CIA godinama koristila razne tehnike mučenja za prikupljanje informacija od osumnjičenih za terorizam, i istovremeno skrivala od političara istinu o toj praksi.

Upitana da li će EU istražiti ulogu pojedinih evropskih zemalja koje su tesno sarađivale sa CIA i možzda joj pomagale da se služi nehumanim metodama, Rej je odgovorila odrečno, tvrdeći da se to u izveštaju ne pominje.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je ranije danas u saopštenju za medije povodom Svetskog dana ljudskih prava poručila da je mučenje česta pojava u mnogim delovima sveta i da EU “mora na to da obrati pažnju”. Ona,međutim, tom prilikom nije direktno pomenula SAD, niti bilo koju drugu državu.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...