BiH SE ŽESTOKO DRMA: 12 zemljotresa potreslo Ključ za samo jednu noć
Foto: AP

Kad zemlja zadrhti

BiH SE ŽESTOKO DRMA: 12 zemljotresa potreslo Ključ za samo jednu noć

Planeta -
Potres od 3,8 stepeni Rihtera u Sanici bio je najjači u čitavom nizu zemljotresa

KLJUČ - Noć između srede i četvrtka bila je besana za mnoge stanovnike Ključa, jer se tlo ispod njih zatreslo čak 12 puta, prenose Nezavisne novine podatke koje je utvrdio Republički seizmološki zavod Republike Srpske.

Najjači zemljotres se desio na području Sanice sa magnitudom od 3,8 stepeni prema Rihterovoj skali i procenjenim intenzitetom od pet do šest stepeni Merkalijeve skale juče u dva časa, da bi se zatim u razmacima od po dva minuta desili novi od kojih je svaki sledeći bio slabijeg intenziteta. Potresi su dolazili u dužim vremenskim razmacima, poslednja dva su meštane protresli juče oko osam časova, a građani pojedninih delova tog područja svedoče da ih je zemljotres "digao na noge".

Banjalučki dnevnik podseća da se područje Ključa "treslo" i 9. decembra ove godine kada su registrovana četiri slabija zemljotresa, ali materijalne štete nije bilo. Načelnik Odeljenja za opservatorsku seizmologiju u Republičkom hidrometeorološkom zavodu RS Snježana Cvijić Amulić objašnjava listu da je u ovom regionu do sada nije bilo mnogo jakih zemljotresa, a da su najjači bili do 4,5 stepeni po Rihteru.

"Sa stanovišta seizmologa smatramo da ne bi trebalo da bude jačih zemljotresa, ali nikada sa 100 odsto sigurnosti ne možemo to da potvrdimo, jer je nemoguće predvideti zemljotres", navela je Cvijić Amulić i naglasila da su, prema seizmičkom hazardu, područja visoke seizmičnosti u BiH Banjaluka i Hercegovina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track