(VIDEO) POZNAVAO ŠERIFA: Bugarska uhapsila Francuza povezanog s braćom Kuaši
Foto: Reuters

Hapšenja

(VIDEO) POZNAVAO ŠERIFA: Bugarska uhapsila Francuza povezanog s braćom Kuaši

Planeta -
Traga se za još šest članova te terorističke ćelije, a objavljen je snimak kako Ajat Bumedijen, supruga teroriste iz supermarketa Amedija Kulibalija, prolazi kontrolu na aerodromu u Turskoj

SOFIJA - Francuz kog su bugarske vlasti uhapsile kada je hteo da pređe u Tursku bio je u kontaktu s jednim od braće koja su izvela teroristički napad u Parizu prošle sedmice, saopštili su danas tužioci.

Fric Žoli Žoakin (29), uhapšen 1. januara, "bio je u kontaktu nekoliko puta s jednim od dvojice braće - Šerifom Kuašijem", rekla je tužilac Darina Slavova agenciji AFP. Ona je dodala da je do kontakta došlo pre nego što je Žoakin napustio Francusku 30. decembra, nedelju dana uoči napada koji su braća Kuaši izveli.

Braća Said i Šerif Kuaši su 7. januara u napadu na redakciju Šarli ebdoa ubili 12 ljudi, uključujući dvojicu policajaca. Za Žoakinom je prvobitno bila izdata poternica na zahtev Francuske zbog optužbi njegove supruge da je kidnapovao njihovog trgodišnjeg sina. Međutim, bugarsko tužilaštvo dobilo je u ponedeljak drugi zahtev za njegovo hapšenje, koji je izdao sud u Parizu.

"Optužbe se odnose na učestvovanje u organizovanoj kriminalnoj grupi čiji je cilj organizovanje terorističkih dela", rekla je Slavova.

Ajat Bumedijen prolazi kontrolu na aerodromu u Turskoj (Foto: Printscreen YouTube)

Francuska policija veruje da se još šest članova terorističke ćelije, povezanih sa nedavnim napadima u Parizu, nalazi u bekstvu, među kojima je i muškarac koji je viđen da je vozio automobil, registrovan na udovicu jednog od napadača, saopštili su u ponedeljak policijski zvaničnici. Jedan od policijskih zvaničnika je rekao da se ćelija sastoji od 10 članova i da je moguće da je "petoro ili šestoro još u bekstvu", ne obelodanivši njihova imena.

Sirijska vlada je optužila Tursku da je dopustila teroristima da slobodno prelaze granicu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je izjavio da Tursku ne treba kriviti zbog toga što je Ajat Bumedijen (26), nevenčana supruga napadača na jevrejski supermarket u Parizu Amedija Kulibalija i koji je ubio četvoro talaca, uspela neometano da pređe tursko-sirijsku granicu.

http://www.youtube.com/watch?v=QqlvMCqE2vQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track