DETALJI ISTORIJSKE PLJAČKE HAKERA: Evo kako su preko banaka širom sveta ukrali 900 miliona evra!
Foto: Rojters

Nova era sajber kriminala

DETALJI ISTORIJSKE PLJAČKE HAKERA: Evo kako su preko banaka širom sveta ukrali 900 miliona evra!

Planeta -
Hakeri su od svake žrtve uzimali maksimalno 10 miliona dolara, čime su se osigurali da se neće uključiti crvene lampice, odnosno iznosi nisu dovoljno veliki da bi se pokrenula istraga

Bankarska industrija se suočava sa novom erom u sajber kriminalu, navodi tim iz kompanije Kasperski, koji se bavi istraživanjem pljačke od 900 miliona evra.

Iako se u početku mislilo da je ta cifra oko 300 miliona, slutnje da je u pitanju tri puta veći iznos su se obistinile.Hakeri nisu preuzeli računare zaposlenih, već su "samo" pravili printskrinove na svakih 20 sekundi onoga što se pojavljivalo na računarima zaposlenih u bankama.

Na taj način su došli do svih poverljivih informacija koje su im bile potrebne za pljačku, na osnovu kojih su pravili lažne transakcije.

Antonov Šingarev, direktor Kasperski Lab je naveo da je virus koji su koristili bez presedana i "nasofisticiraniji kriminalni napad ikada viđen".

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Oni su uspeli da pristupe kompletnom bankarskom sistemu. Preuzeli su kontrolu nad bankomatima i uspeli da prebace novac sa jednog računa na drugi. Zbog izuzetnog nivoa složenosti, banke nisu imale pojma da se nalaze pod hakerskim napadom", navodi Šingarev.

On je dodao da je svaki od napada trajao po dva meseca, dok su na njemu radili 10 hakera svakodnevno. Hakeri su od svake žrtve uzimali maksimalno 10 miliona dolara, čime su se osigurali da se neće uključiti crvene lampice, odnosno iznosi nisu dovoljno veliki da bi se pokrenula istraga.

http://www.youtube.com/watch?v=ez9LNudxRIU#t=80

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track