ŠTRAJK PILOTA: Lufthanza otkazala 700 letova za petak
Foto: AP Photo

Spor zbog uslova odlaska pilota u prevremenu penziju

ŠTRAJK PILOTA: Lufthanza otkazala 700 letova za petak

Planeta -
Predviđena je obustava rada pilota na srednjelinijskim letovima i kratkolinijskim letovima, kao što je bilo u sredu

BERLIN - Zbog štrajka nemačkog sindikata pilota Kokpit za petak je kompanija Lufthanza otkazala 700 letova na kratkim i srednjim relacijama, a sindikat najavljuje novi prekid rada u subotu i to na dugolinijskim i kargo letovima.

Sindikat koji je godinu dana u sporu sa upravom zbog uslova odlaska pilota u prevremenu penziju, osudio je upravu Lufthanze za trvrd stav i naveo da je spreman da se vrati za pregovarački sto.

Druge kompanije iz grupe Lufthanza, odnosno Germanwings, Eurowings, Swiš Air, Austrian Airlines, Air Dolomiti i Brušel Airlines pošteđeni su u ovom sukobu u kompaniji, 14. štrajk od aprila 2014.

Štrajk pilota u subotu imaće sličan efekat kao onaj od četvrtka kada su takođe štrajkovali piloti dugolinijskih i kargo letovima. Prema navodima portparolke kompanije 84 letova za Nemačku ili iz nje otkazani su od 153 obično predviđenih, što pogađa oko 18.000 putnika.

Za petak je predviđena obustava rada pilota na srednjelinijskim letovima i kratkolinijskim letovima, kao što je bilo u sredu.

Zbog štrajka je ukinuto 750 letova i pogođeno 80.000 putnika. Kompanija je navela da se očekuje da će sutra biti pogdojeno 84.000 putnika.

Svaki put kada se najavljuju štrajkovi Lufthanza pokušava da umanji njihov uticaj na putnike obaveštavajući ih unapred, nalazeći alternativne letove ili koristeći veće avione.

Zahvaljujući tome situacija je ostala smirena na aerodromima u Frankfurtu i Minhenu, koji su glavni pogođeni. Kokpit se protivi namerama uprave da ukine mogućnost pilotima da odu u ranu penziju sa 55 godina sa 60 odsto plate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track