Indoneziju potreslo 8,9 po Rihteru
Foto: REUTERS

Indoneziju potreslo 8,9 po Rihteru

Planeta -
Odmah je izdato i upozorenje od cunamija

DŽAKARTA - Snažan zemljotres jačine 8,9 stepeni po Rihteru pogodio je danas Indoneziju.

Epicentar zemljotresa bio je ispod mora nedaleko od provincije Banda Aće na ostrvu Sumatra. Odmah je izdato i upozorenje na opasnost od cunamija.

Pacifički centar za upozorenje na cunami saopštio je da još nije poznato da li je potres izazvao cunami, ali je ukazao na potrebu da vlasti preduzmu odgovarajuće korake, prenosi Bi-Bi-Si.

U provinciji Aće je 26. decembra 2004. u cunamiju - posle zemljotresa snage između 9,1 i 9,3 stepeni - poginulo 170.000 ljudi.

Upozorenje na cunami izdato je za sve zemlje Indijskog okeana nakon zemljotresa jačine 8,9 stepeni koji je pogodio Indoneziju. Zemljotres se dogodio u osam sati i 38 minuta po srednjeevropskom vremenu, pod morem na dubini od 33 kilometra, oko 430 kilometara jugozapadno od prestonice provincije Aće na ostrvu Sumatra, navodi Američki geofizički institut, koji je jačinu zemljotresa najpre procenio na 8,9, a potom na 8,7 stepeni.

Prema podacima sa Tvitera, potres se osetio u Singapuru, Tajlandu, Maleziji i Indiji. Na visokim spratovima na zapadnoj obali Malezije potres je trajao najmanje jedan minut. Zemlja na nekim mestima tresla se do pet minuta, a kontakt sa ljudima u oblastima najbližim epicentru još nije uspostavljen, prenosi Bi-Bi-Si.

Pacifički centar za upozorenje na cunami navodi da je upozorenje izdato za Indoneziju, Indiju, Šri Lanku, Australiju, Mjanmar, Tajland, Maldive i druga ostrva u Indijskom okeanu, Maleziju, Pakistan, Somaliju, Oman, Iran, Bangladeš, Keniju, Južnu Afriku i Singapur. Upozorenje na cunami znači da je cunami moguć, a ne da je neizbežan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track