Izazvan cunami od 17 centimetara
Foto: REUTERS

Zemljotres

Izazvan cunami od 17 centimetara

Planeta -
Opasnosti od cunamija zasad nema, ali upozorenje ipak ostaje na snazi u Indoneziji, ali i okolnim zemljama
1 / 5

SINGAPUR - Snažan zemljotres, registrovan na dnu mora kod obala severne indonežanske provincije Aceh, pokrenuo je danas cunami visine 17 centimetra u Indijskom okeanu i kreće se prema Aćeu, objavio je Pacifički centar za upozoravanje na cunami.

"Izgleda da se radi o manjem cunamiju, ali i dalje pratimo situaciju zato što cunamiji dolaze u talasima", izjavio je geolog Viktor Sardina iz Pacifičkog centra. Indonežanska agencija za geofiziku je objavila da je zbog toga produžila upozorenje za dva sata, navodi Rojters.

Predsednik Indonezije Susilo Bambang Judojono rekao je ranije da nema izveštaja o eventualnim žrtvama ili materijalnom štetom. Zemljotres je registrovan na dnu mora kod obala severne indonežanske provincije Aće. Judojono je rekao da ne preti ni opasnost od cunamija, ali da će upozorenje ipak ostati na snazi, preneo je Rojters. Situacija je pod kontrolom, vlada blaga panika, ali ljudi mogu da se izmeste u više predele, dodao je on.

Pacifički centar za upozoravanje na cunami, koji se nalazi na Havajima, saopštio je da je upozorenje na opasnost od cunamija na snazi u 16 zemalja u basenu Indijskog okeana, posle zemljotresa jačine 8,7 stepeni Rihterove kod obala Aćea.

Upozorenje je izdato u Indoneziji, Indiji, Šri Lanki, Australiji, Mjanmaru, Tajlandu, Maldivima i drugim ostrvima u Indijskom okeanu, Maleziji, Pakistanu, Somaliji, Omanu, Iranu, Bangladešu, Keniji, Južnoj Africi i Singapuru.

Ambasador Srbije u Indoneziji Zoran Jovanović izjavio je u Džakarti da nema nikakve informacije o tome da su građani Srbije boravili u oblasti Banda Aće gde se dogodio zemljotres i da su njime pogođeni.

U međuvremenu, indonežanska agencija za vanredne situacije poslala je spasilačku ekupu u Aće pošto je nestalo struje, a stanovništvo je automobilima i motorima masovno pohrlilo na veće visine zbog straha od cunamija.

Američki geološki zavod saopštio je da je zemljotres zabeležen 33 kilometra ispod površine Indijskog okeana, oko 495 kilometara od Banda Aćea, glavnog grada provincije Aće. Ovaj zavod je, takođe, naveo da je jačina zemljotresa 8,7 stepeni, a ne 8,9 kako je u prvom trenutku objavljeno.

Indonežanska agencija za vanredne situacije saopštila je da su registrovani i naknadni potresi od kojih su neki bili jačine od čak 8,6 i 8,8 stepeni Rihterove skale. Ovaj region je podložan čestim zemljotresima. Cunami u Indijskom okeanu 2004. je odneo 170.000 života u Aćeu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track