NAPAD ALBANSKIH TERORISTA U MAKEDONIJI: Državni vrh osudio incident na granici
Foto: Reuters

U opsadnom stanju

NAPAD ALBANSKIH TERORISTA U MAKEDONIJI: Državni vrh osudio incident na granici

Planeta -
Albanci na Kosovu nisu iznenađeni ovim napadom niti ga nazivaju terorističkim, kažu da je on posledica toga što u Ohridskom sporazumu nisu rešeni njihovi zahtevi
1 / 4 Foto: Reuters

SKOPLJE - Makedonski državni vrh osudio je incident koji se u noći između ponedeljka i utorka dogodio na severnoj granici te države, kada je 40 naoružanih i maskiranih osoba, najverovatnije Albanaca, zaposelo karaulu u selu Gošince, na severnoj granici Makedonije.

Državni vrh je istovremeno pozvao na odgovorno ponašanje svih društvenih faktora kao i da se ne dozvoli zloupotreba nastale nastale situacije u bilo kom cilju. Kako je saopštio kabinet predsednika Đorđa Ivanova, na sastanku vrha makedonske vlasti je konstatovano da nadležne institucije preduzimaju sve neophodne mere i aktivnosti za rasvetljavanje tog slucaja, pronalaženje počinilaca i njihovo sankcionisanj.

"Na sastanku su bile razmenjene početne informacije o napadu na karaulu Gošince, pri čemu je državni vrh osudio incident na severnoj granici Republike Makedonije", navodi se u saopštenju.Makedonski državni vrh je sastanak održao noćas, nakon pvoratka premijera Nikole Gruevskog iz Brisela.

Na sastanku koji je počeo u ponoć prisustvovali su predstavnici nadležnih institucija za odbranu, bezbednost i kontraobaveštajnu delatnost koji su razmatrali detalje o tom događaju.Sastanku, koji je održan u kabinetu Predsednika, pored Ivanova i Gruevskog prisustvovali su predsednik Sobranja Trajko Veljanoski, ministar odbrane Zoran Jolevski, ministarka policije Gordana Jankulovska, direktor tajne službe Saša Mijalkov i načelnik Generalštaba Gorančo Koteski.

U međuvremenu se na Tviteru oglasio Besnik Tahiri, izvršni direktor Lokalnog vladinog instituta Kosova i savetnik predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koji nije iznenađen ovim terorističim napadom, ali ga ne naziva terorističkim.

"Napetosti u Makedoniji ne iznenađuju. Ohridskim sporazumom nisu obuhvaćena osnovna pitanja intergracije etničkih Albanaca", napisao je on.

Portparol makedonskog MUP Ivo Kotevski potvrdio je juče da je u selu Gošince, opština Lipkovo, izvršen državni teroristički napad, kada je četrdeset maskiranih i naoružanih osoba sa oznakama OVK nekoliko sati zaposelo karaulu u kojoj su bila dežurna četiri policajca.

Napad se, prema njegovim rečima, dogodio u ponedeljak noću u dva sata i trideset minuta, a nakon upada naoružanih osoba policajci su razoružani, trojicu su vezali, udarali i sve to su snimali kamerom, preneo je makedonski Fokus.

Napadači su, kazao je Kotevski, govorili albanski, a jedan od njih se policajcima obratio na lošem makedonskom jeziku rečima: "Mi smo pripadnici OVK, prenesite svima da ne može da vas spase ni Nikola Gruevski ni Ali Ahmeti, niko ne sme da se popne ovde jer će svi da budu likvidirani".

Kada su, kazao je, napadači otišli, policajac kome nisu bile vezane ruke je odvezao ostalu trojicu kolega i zajedno su se pešice spustili u selo. Prema prvim informacijama MUP, napadači su sa Kosova, a ostali detalji će biti kasnije saopšteni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track