(VIDEO) SPEKTAKL OD POGUBLJENJA: Dileri droge pevali verske pesme pred streljačkim vodom!
Foto: Printscreen Yt

(VIDEO) SPEKTAKL OD POGUBLJENJA: Dileri droge pevali verske pesme pred streljačkim vodom!

Planeta -
Indonezija je pogubila sedam stranih švercera droge uprkos protestima njihovih zemalja

DŽAKARTA - Indonezija je danas odlučno branila izvršenje smrtne kazne nad osam stranaca, među kojima su i dva Australijanca, kao vitalni front svog rata protiv droga, a pojavilo se i svedočanstvo kako su osuđeni dileri droge otišli u smrt pevajući.

http://www.youtube.com/watch?v=1yippyUhwhI

Sedam osuđenika, dva iz Australije, jedan iz Brazila i četiri iz Afrike, pogubljeno je streljanjem, zajedno sa jednim iz Indonezije, uprkos inostranim protestima i molbama familije.

Irski sveštenik Čarli Berouz, koji je bio s njima, ispričao je da su osuđenici odbili poveze za oči i da su pevali verske himne dok je u njih nišanio streljački vod u džungli. Dejli mejl dodaje da su osuđenici bili vezani gajtanima za krstove, razmaknute oko četiri metra jedne od drugih, a da je u streljačkom vodu bilo 12 ljudi.

Između streljanja i proglašavanja smrti prošlo je 27 minuta - plotun je odjeknuo u 00:35 po lokalnom vremenu, a preminuli su u 01:02. Osim Australijanaca Endrjua Čena i Mjurana Sukumarana, pogubljeni su i Indonežanin Zajnal Abidin, Brazilac Rodrigo Guljarte, Nigerijci Silvester Obiekve Nvolize, Rahim Agbadže Salami i Okvudili Ojatanze, kao i Martin Anderson iz Gane.

Iz ove grupe zasad je pošteđena samo Filipinka Meri Džejn Veloso (30), kojoj je izvršenje smrtne kazne odgođeno zato što je priznala ko je stavio 2,6 kilograma heroina u kovčeg s kojim je uhvaćena na Javi pre pet godina.

"Mama će živeti", skakali su od sreće njeni sinovi od šest i 12 godina, a njena porodica i pristalice su plakali od sreće.

Sinovi pošteđene Filipinke Meri Džejn Veloso (Foto: AP)
Sinovi pošteđene Filipinke Meri Džejn Veloso (Foto: AP)

Tela su posle pogubljenja oprana, pa su ih konzularni predstavnici njihovih država zvanično identifikovali.

Australija je povukla svog ambasadora u znak protesta protiv ponoćnih egzekucija, ali indonežanski predsednik Joko Vidodo je kazao da je to bila samo primena zakona protiv trgovaca narkoticima. Brazil je izrazio duboko žaljenje zbog egzekucije svog državljanina, za koga porodica tvrdi da je bio mentalno bolestan, a brazilske vlasti navode da će odmeriti svoje sledeće poteze.

Indonezija je odbila sve te napade.

"Vodimo rat protiv strašnih zločina povezanih s drogom, koji prete preživljavanju našeg naroda", odrezao je državni tužilac Muhamed Prasetjo novinarima u Cilacapu, lučkom gradu odakle ide trajekt za "ostrvo smrti" Nusakambangan. "Hoću da kažem da pogubljenje nije lep zadatak, ali moramo ga obaviti da bismo spasli naciju od opasnosti od droge. Ne želimo da stvaramo neprijatelje od zemalja čije smo državljane smaknuli", kaže on.

Evo reakcija porodica pogubljenih:

http://www.youtube.com/watch?v=Pw5zq_ofiM0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track