Americi preti rat bogatih i siromašnih
Foto: Shutterstock

Preduzetnik i milioner iz SAD upozorava

Americi preti rat bogatih i siromašnih

Planeta -
Pol Tjudor Džouns uporedio društvo svoje zemlje sa narkomanom, istakavši da ono ne primećuje da će proždreti samo sebe zbog želje manjine da ima sve više

VAŠINGTON - Ekonomska nejednakost u Americi dostigla je istorijski maksimum, što bi uskoro moglo da izazove nezapamćeni rat bogatih i siromašnih, piše nemački portal Dojče vele, pozivajući se na izjave poznatog američkog preduzetnika Pola Tjudora Džounsa.Naime, on je nedavno na konferenciji o inovativnosti TED talk u američkoj državi Kaliforniji uporedio svoju zemlju s narkomanom i upozorio da je manija za zgrtanjem novca postala takva da niko ne uviđa da će društvo uskoro da proždere samo sebe.

Preplavili ulice... Veliki broj beskućnika u američkim gradovima
Preplavili ulice... Veliki broj beskućnika u američkim gradovima

Poražavajuće- Svega jedan odsto stanovnika SAD poseduje oko 20 odsto prihoda čitave zemlje. Do kraja sedamdesetih godina prošlog veka to je bilo upola manje. Sve jasnije postaje to da će se jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zatvoriti ili putem revolucije, višim porezima ili ratom - naveo je Džouns, koji je takođe bogataš i čija je imovina procenjena na neverovatnih 4,6 milijardi dolara.Međutim, kako ističe Dojče vele, taj preduzetnik posvećen je humanitarnom radu i osnivanju različitih fondova za pomoć najugroženijima.Dojče vele navodi i to da u prilog mogućoj nestabilnoj situaciji u Americi ide i činjenica da se u toj zemlji sve češće i masovnije organizuju brojni socijalni protesti. Sve je počelo s akcijom „Okupiraj“ 2011, koju su započeli američki studenti nezadovoljni uslovima za školovanje i moratorijumom da plaćaju basnoslovne školarine, zbog kojih se često zadužuju do kraja života. Njima su se ubrzo priključili i pripadnici drugih društvenih slojeva nezadovoljni položajem.Diskriminacija- Mnogima se učinilo da ti nemiri nemaju nikakav cilj. Međutim, to je potpuno pogrešno. Oni su rezultat dugogodišnjeg ekonomskog zapostavljanja i diskriminacije - rekao je Dejvid Hajsen, profesor američke istorije na Univerzitetu Jejl, i naveo da je i radnički pokret krajem 19. i početkom 20. veka počeo na sličan način.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track