PRIČA STALJINOVE ĆERKE: Otac nije bio lud, znao je šta radi

Sudbine

PRIČA STALJINOVE ĆERKE: Otac nije bio lud, znao je šta radi

Planeta -
Iako je bila izvanredna spisateljica memoara, o svom ocu nije htela ili nije mogla da piše, uprkos insistiranju zapadnih izdavača

Svetlana Alilujeva (1926-2011), rođena Staljin, odrasla je sa moskovskom elitom, nesvesna privilegovanog života u kojem su uživale aristokrate, koje je njen otac tokom svoje vladavine proterao ili ubio.

“Njen otac mazi je i voli... Kako je onda istovremeno moguće biti jedan od najvećih svetskih krvnika?“, pita se Rozmeri Saliven u zanimljivijoj biografiji o Staljinovoj kćeri.

Majka Nađa Alilujeva ubila se kada je Svetlani bilo šest godina, a saznala je za njeno samoubistvo tek 10 godina kasnije. Ali, jednog je bila svesna, "da život čoveka zavisi od reči njenog oca“, a strahovala je da bi u nekom trenutku mogao da postane brutalan čak i prema njoj. To se obistinilo kada je sa 16 godina saopštila da želi da se uda za pisca jevrejskog porekla - njen otac nedugo nakon toga poslao ga je u gulag.

Kao studentkinja je izbegavala poseban tretman, pa je bez pogovora obavljala kućne poslove. Prema naređenju svog oca, morala je da upiše studije istorije SAD-a, a nakon toga postala je prevodilac stranih klasika na univerzitetu. Svetlana je i te kako bila svesna nepravdi počinjenih tokom Staljinovog režima i izražavala žaljenje govoreći da je "otac znao šta radi jer nije bio ni lud, niti u zabludi“, ali branila ga je rečima da je bio u strahu da ne izgubi "stečenu moć do koje je došao hladnim proračunom“. S druge strane, ipak nije mogla da uguši svoja osećanja prema njemu, pa je svojeg jedinog sina nazvala po ocu.

Svetlana Alilujeva, Foto: Profimedia
Svetlana Alilujeva, Foto: Profimedia

Privatno, Svetlana je vodila nemiran ljubavni život. Nigde se nije dugo zadržavala i udavala se nekoliko puta. Rodila je troje dece, a najmlađe je dobila u 44. godini, dok je živela u egzilu u SAD. Dve godine ranije, 1967., Svetlana je otišla na hodočašće u Indiju kako bi odala počast svojem pokojnom ljubavniku Braješu Singu. Brak sa bivšim komunističkim zvaničnikom prethodno joj je zabranila vlada. Ali, iz Indije se nije vratila u Rusiju, već je odlučila da prebegne u SAD, a svoje dvoje dece koja su tada imala 17 i 21 godinu pošalje nazad u Rusiju.

U Americi 1967. godine, Foto: Profimedia
U Americi 1967. godine, Foto: Profimedia

Predsednik Lindon Džonson uplašio se da bi njen dolazak mogao da naruši odnose sa Sovjetskim Savezom, pa joj je CIA pomogla da se smesti u Švajcarskoj, a američki izdavači su joj ponudili veliku sumu novca za memoare.

Američki način života Svetlana je prihvatila s posebnim zadovoljstvom. Imala je prijatelje iz svih društvenih sfera. Bila je temperamenta, a nijedno mesto nije moglo da je zadrži i ispuni na duže vreme. U Englesku se preselila kada je njena ćerka počela da pohađa internat. Ali, 17 godina nakon bega iz Rusije javila se čežnja za domom pa se vratila kući na godinu dana. Sovjeti su ipak “odahnuli“ kada se zaputila u SAD.

Iako je bila izvanredna spisateljica memoara, o svom ocu nije htela ili nije mogla da piše, uprkos insistiranju zapadnih izdavača. Umesto toga, odabrala je ponizan rad, pa se povremeno bavila i humanitarnim radom u javnim ustanovama, odbivši veliku novčanu sumu od CIA-e, zbog čega je trebalo obuzdati “noge i jezik“, prenosi Express.hr I dok mnogi smatraju da je Putin jedan od najboljih ruskih predsednika, Svetlana ga naziva “strašnim bivšim špijunom KGB-a“, zbog kojeg je “nova Rusija ‘skliznula’ nazad u prošlost”.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track