(VIDEO) NIJE MOGAO SVE MIRNO DA POSMATRA: Englez napustio porodicu da se bori protiv ISIL-a

Heroj

(VIDEO) NIJE MOGAO SVE MIRNO DA POSMATRA: Englez napustio porodicu da se bori protiv ISIL-a

Planeta -
Za odlazak u Irak, kupovinu odeće, oružja i municije bilo mu je potrebno 18.000 funti tako da je prodao svoj automobil, motor i brod

Britanac Džim Aterton prodao je svoju imovinu da bi finansirao akcije hrišćanske milicije (“Požrtvovani”), koja se bori protiv džihadista u Iraku. Odlučio je da krene u rat protiv ekstremista kada je video u medijima kakve sve zločine oni čine.

Džim ima 53 godine i 20 godina je radio kao vozač kamiona. Ima dvoje unučadi, ali nikakvo ratno iskustvo.

"Izgubio sam mlađeg brata u Avganistanu 2006. godine… Ne mogu da razumem strance koji se pridružuju Islamskoj državi. Stvarno ne mogu da nađem reči da to opišem, tu želju da se ubija. Mislim da religiju koriste samo kao izgovor", kaže Aterton.

Za odlazak u Irak, kupovinu odeće, oružja i municije bilo mu je potrebno 18.000 funti. Do tog novca je stigao prodajom svog automobila, motora i broda. Do tamo je stigao dugim putem, od Njukasla do Amsterdama, odatle do Turske, a potom do Erbila, grada u Iraku. Potom je prešao u Dohuk, nedaleko od Mosula. Tu se nalazi sedište hrišćanske milicije.

"Ponosan sam na svoju odluku, ali mi i dalje sve nedostaje. Porodica, moji psi, automobili, motori… Nedostaje mi i kiša, nedostaju mi sendviči sa slaninom… Moja porodica je zabrinuta, ali na kraju krajeva, mislim da su ponosni na mene. Bar se nadam da su ponosni. Nadam se da će se jednom ovo sve završiti i da ću ih videti ponovo", istakao je Aterton.

Prema njegovim rečima, kontakt sa porodicom održava preko interneta, i kaže da je konačno našao sebe u ulozi slobodnog ratnika.

(RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track