LIBAN NA IVICI HAOSA: Istekao ultimatum, demonstranti upali u Ministarstvo ekologije

Problem sa smećem se nastavlja

LIBAN NA IVICI HAOSA: Istekao ultimatum, demonstranti upali u Ministarstvo ekologije

Planeta -
Grupa iz pokreta pod nazivom "Zaudarate" postavila je video snimak na kome se vidi tridesetak demonstranata kako sede na podu prekrštenih nogu, uzvikujući slogane protiv ministra Muhameda Mačnuka

BEJRUT - Libanski demonstranti upali su danas u Ministarstvo ekologije u centru Bejruta, zahtevajući ostavku ministra zbog gomilanja smeća.

Grupa iz pokreta pod nazivom "Zaudarate" postavila je video snimak na kome se vidi tridesetak demonstranata kako sede na podu prekrštenih nogu, uzvikujući slogane protiv ministra Muhameda Mačnuka, preneo je Asošijeted pres.

Demonstranti u Ministarstvu ekologije, Foto: AP
Demonstranti u Ministarstvu ekologije, Foto: AP

"Mačnuk napolje, napolje, napolje!", vikali su demonstranti, ali nije odmah bilo jasno da li je ministar bio u zgradi. Desetine demonstranata okupilo se kasnije pred tim ministarstvom da podrži svoje kolege koje su demonstrirale unutra. Oni su ušli u zgradu ministarstva u malim grupama pre nego što su bezbednosne službe blokirale glavna vrata. Bezbednjaci su blokirali i prostoriju na gornjem spratu i sprečile pristup drugim demonstrantima i medijima.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Liban potresaju protesti protiv vlade, podstaknuti nesporazumom zbog smeća, navodi Rojters. Nakon velikog protesta u Bejrutu u subotu, pomenuta grupa je izdala nekoliko zahteva, uključujući ostavku ministra i zapretivši da će pojačati svoje akcije ako se to ne desi. Ministar je odbio i podneo je ostavku samo u vladinom komitetu postavljenom da reši krizu.

Ojačavaju se barikade oko zgrade Vlade, Foto: AP
Ojačavaju se barikade oko zgrade Vlade, Foto: AP

"Oni nisu ispunili naše zahteve, ponovo izbegavaju odgovornost. Mi to nećemo više trpeti", rekao je jedan član pokreta.

Ti protesti zbog neuspeha vlade u rešavanju krize zbog gomilanja smeća usred leta pretvorili su se u najozbiljnije antivladine demonstracije u Libanu u poslednjih nekoliko godina. Demonstracije predstavljaju izazov za čitavu političku klasu koja je dominirala zemljom od kraja građanskog rata 1990. godine.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

One su privukle pristalice širom Libana različitih vera i političkih shvatanja, što je odraz rastućeg nezadovoljstva ostarelim i korumpiranim političarima koji ne mogu da obezbede osnovne usluge.

Do sada je jedini odgovor na demonstracije bilo obećanje predsednika parlamenta Nabiha Berija da će se voditi razgovori libanskih političara na visokom nivou u narednim danima. On je danas najavio da je prvi dijalog zakazan za 9. septembar.

Njegov poziv su podržali glavni politički lideri u zemlji, ali nije jasno kako će takvi razgovori doprineti razrešenju krize. Premijer Libana Tamam Salam pretio je da će dati ostavku,kada su slični protesti u avgustu prerasli u nasilje, što bi zemlju moglo dovesti u dublju krizu u vreme kada preti i prelivanje sukoba iz susedne Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track