FOTOGRAFIJE KOJE SU PROMENILE SVET: Od ovih prizora nam se ledila krv u žilama

Podsetnik

FOTOGRAFIJE KOJE SU PROMENILE SVET: Od ovih prizora nam se ledila krv u žilama

Planeta -
Tokom godina mnogi događaji zabeleženi su kamerom, prenoseći ljudsku bedu, tugu ili hrabrost

Ceo svet je nedavno pogodila slika utopljenog sirijskog dečačića Ajlana Kurdija koja je tako postala svojevrsni simbol izbegličke krize. Ne dešava se prvi put da neka fotografija obiđe svet i izazove gnev, osudu ili oduševljenje. Tokom čitavog 20. veka bilo je mnogo prizora koji su zabeleženi kamerom i zahvaljujući tome uzburkali svetsku javnost. Podsetimo se samo nekih.

Prašnjava dama

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Marsi Borders je radila tek mesec dana u Američkoj banci u Svetskom trgovinskom centru u Njujorku kada su se 11. septembra 2001. u tu zgradu zakucali avioni Al Kaide. Prošlog meseca preminula je od raka želuca, a tvrdila je da je upravo prašina koju je udisala tokom terorističkog napada uticala na njenu bolest.

Pogubljenje u Vijetnamu

Foto: AP
Foto: AP

Fotografija pokazuje južnovijetnamskog policajca 1968. godine, u trenutku kada je pogubio vezanog oficira Vietkonga jednim pucnjem u glavu. To se dogodilo u Sajgonu, a sve je zabeležio Edi Adams. Ova slika je inače jedna od najupečatljivijih iz vijetnamskog rata, a Edi je za nju dobio Pulicerovu nagradu.

Atentat na Džona Kenedija

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

22.novembra 1963. u Dalasu ubijen je američki predsednik Džon Kenedi. Na ovoj fotografiji, on je pao na zadnje sedište predsedničke limuzine nakon fatalnog pucnja. Njegova žena Žaklina pomerila se u stranu dok je tajni agent naskočio na zadnji deo automobila.

Ivo Džima

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pet američkih marinaca podižu američku zastavu na planinu Suribači na japanskom ostrvu Ivo Džima. Fotografija je snimljena 23. februara 1945. godine, a pokrenula je talas nade da će japanska vojska konačno biti pobeđena.

Bombardovanje napalmom u Vijetnamu

Foto: AP
Foto: AP

Kim Puk (u sredini) bila je jedna od žrtava američkog bombardovanja napalmom južnog Vijetnama 1972. godine. Fotografija petoro dece, među kojima je Kim, otreznila je svetsku javnost i pokazala strahote sukoba u Vijetnamu.

Tjenanmen

Foto: AP
Foto: AP

Kineske vlasti poslale su 1989. godine tenkove na Tjenanmen kako bi se brutalno obračunale sa radnicima i studentima koji su protestovali. Međutim, jedan čovek izašao je ispred kolone tenkova, a Džef Vajdener je bio tu da uhvati momenat

Atomska bomba

Eksplozija atomske bombe bačene na Hirošimu Nagasaki, kada je poginulo više od 200.000 ljudi, sabrala je u sebi sve strahote rata i razaranja. Oblak u obliku pečurke, koji je fotografisala posada američkog bombardera, bio je bila najbolji dokaz čovekove destruktivne prirode.

Glad u Sudanu

Sliku koja je predstavila sav očaj Afrike napravio je Kevin Karter, a objavljena je 1993. godine. Prikazano je iznemoglo dete koje umire od gladi dok mu se lešinar približava. Kako je Karter kritikovan što nije pomogao devojčici, izvršio je samoubistvo tri meseca kasnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track