JEZIVA URBANA POSLOVICA: Evo zašto se Kinezi vraćaju da dokrajče pešake koje su udarili kolima
Foto: Pt

Sve se vidi na snimcima

JEZIVA URBANA POSLOVICA: Evo zašto se Kinezi vraćaju da dokrajče pešake koje su udarili kolima

Planeta -
U Kini za ubistvo osobe u saobraćaju plaća se između 30.000 i 50.000 dolara kazne, dok doživotno izdržavanje može da košta milione

U urbanom kineskom jeziku postoji i poslovica "Bolje je udariti da bi ubio, nego udariti da bi povredio". Naime, vozači obično tvrde kako je u pitanju nesrećan slučaj, a ne namerno ubistvo, a za to dobijaju do tri godine zatvora za "nemar". Ono što se krije iza ovog fenomena je činjenica da po zakonu, ako neko povredi drugu osobu, mora ceo život da joj plaća izdržavanje.

A, ako je ubijete, onda plaćate jednom i potom ste završili sa tom pričom. U Kini za ubistvo osobe u saobraćaju plaća se između 30.000 i 50.000 dolara kazne, dok doživotno izdržavanje može da košta milione. Jedan invalid je dobio 400.000 dolara za period od 23 godine, koliko je prošlo od saobraćajne nesreće.

Takođe, ni svedoci ni sigurnosne kamere ne moraju da budu garant da će ubicu stići kazna. Jedan muškarac koji je pet puta pregazio baku na ulici, dobio je kaznu od 70.000 dolara, iako je sve bilo vidljivo na snimku sa sigurnosne kamere, piše Biznis insajder.

Iako telefonima lako može da se snima, mnogi su spremni da plate velike sume novca svedocima da ćute i ne pokazuju svoje snimke. Ipak, možda najstrašnija činjenica je da se mnogi vraćaju da pregaze udarenu osobu, iako ona tom prilikom uopšte nije bila ozbiljno povređena.

Naravno, ne uspevaju svi da izbegnu kaznu. Muškarac, pod imeno Jao Đin, udario je ženu na biciklu 2010. godine, a čak je izšao iz kola i ubo je nožem da bi bio siguran da je mrtva. Ipak, on je za ovo delo dobio smrtnu kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track