OVO JE SASVIM DRUGAČIJA PRIČA: Izbegličko putovanje od pet zvezdica

Lakše je kad si bogat

OVO JE SASVIM DRUGAČIJA PRIČA: Izbegličko putovanje od pet zvezdica

Planeta -
Migranti jedva izvuku živu glavu putujući prekrcanim brodovima, ali Tarik je luksuzno došao do Švedske

Tarik (26) je krenuo na put ka novom životu u obećanu zemlju Švedsku, a za to je platio visoku cenu krijumčarima za izbegavanje svih opasnosti s kojima su suočene ostale izbeglice. Inače, Sirijcima koji beže pred ratom Ujedinjeni Arapski Emirati nisu normalna polazna tačka putovanja do Evrope, ali je upravo odande on krenuo na drugačiji put s “pet zvezdica”.

Migranti obično plaćaju 700 evra za putovanje preko mora do Evrope, a za tu cenu samo mogu dobiti mesto na prekrcanim i poroznim brodovima. Prošle godine je zabrinuta Tarikova porodica, koja pripada srednjoj sirijskoj klasi, platila 7.000 evra da im sin bezbrižno stigne do Švedske. Iako je cena bila “paprena”, isplatila se. Za razliku od 2.500 ljudi koji su se ove godine utopili pokušavajući da stignu morskim putem iz Severne Afrike do Evrope, Tarik je do Skandinavije stigao sigurno i relativno udobno.

Migranti stižu na Kos, Foto: Reuters
Migranti stižu na Kos, Foto: Reuters

Tarik je živeo u centru Damaska, koji je ostao relativno pošteđen ratnih razaranja. Ali mladiće koji tamo žive redovno zovu u vojsku. A ako ih poziv mimoiđe, suočeni su s razorenom ekonomijom i gotovo nikakvim šansama da se zaposle.

"Našao sam se u situaciji da moram da biram između života na ‘grbači’ roditelja i pokušaja pronalaženja boljeg života u inostranstvu" rekao je Tarik agenciji Rojters. Prvo se godinu i po trudio da pronađe posao preko interneta, poslao bezbrojne prijave, ali rezultata nije bilo. Tada je dobio poslovnu vizu i otišao u UAE, gde su mu rođaci imali malu firmu. Ta preduzetnička avantura je brzo propala i Tarik se opet našao na početku. Misli su mu se opet okrenule Evropi.

Kad ga već nisu mogli odgovoriti od te namere, roditelji su odlučili da plate najsigurnije putovanje."Malo smo istraživali i otkrili da, ako platite više, možete putovati “prvom klasom”. Želeli smo da budemo sigurni da mu neće faliti ni dlaka s glave", rekla je Tarikova majka Rema, koja je ostala na Bliskom istoku.

Tarik nije morao da preživi sve muke u Đevđeliji, Foto: AP
Tarik nije morao da preživi sve muke u Đevđeliji, Foto: AP

Tarikov put iz Dubaija počeo je komercijalnim letom do Turske. U Istanbulu su ga sunarodnici spojili s krijumčarima. Nakon nedelje provedene u hotelu, iz Istanbula je opet avionom odleteo do Izmira, gde se ukrcao na mali, ali udobni brod i krenuo na kratku plovidbu do grčkog ostrva Rodosa.

Suprotno od mase drugih izbeglica koji na Sredozemlju strahuju za život, Tarik je samo morao da brine da ih ne presretne grčka obalska straža. To se nije dogodilo i krijumčari su ga iskrcali na jednoj od plaža. Sledeći njihova uputstva taksijem se uputio do najbliže policijske stanice i registrovao se kao izbeglica.

Nije morao ni peške da ide od Budimpešte do Beča, Foto: Reuters
Nije morao ni peške da ide od Budimpešte do Beča, Foto: Reuters

Grčka mu je policija rekla da ne sme da napusti ostrvo, ali Tarik je to zanemario i ponovo se spojio s krijumčarima koji su ga, opet sigurno, prebacili do Atine. U jednom atenskom hotelu čekala ga je lažni francuski pasoš i slovačka lična karta. S tim se dokumentima bezbrižno ukrcao na let za Francusku. Kad je sleteo, bio je duboko u Šengenskoj zoni i mogao je dalje do Švedske bez ikakvih prepreka.

Tarik je jedan od 81 hiljade izbeglica koje su prošle godine zatražile azil u Švedskoj, zemlji s dugom tradicijom prihvata izbeglica. Već idućeg dana zatražio je i dozvolu stalnog boravka. Sada živi u Bolidenu na severoistoku Švedske.

"Nadam se da ću za koju godinu moći da se vratim na Bliski istok sa svojim švedskim pasošem", rekao je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track