ŽRTVE ASADOVOG REŽIMA U SIRIJI: Vezali su me i stavili da spavam pored nečijeg mrtvog tela
Foto: Profimedia

Užasi u Siriji

ŽRTVE ASADOVOG REŽIMA U SIRIJI: Vezali su me i stavili da spavam pored nečijeg mrtvog tela

Planeta -
Žrtve Asadovog režima u Siriji ispričale su jezive stvari kroz koje su prošli dok su bili u zatvoru

Glas žrtava Asadovog režima u Siriji retko se čuje, jer mnogi od njih teško izlaze iz Sirije. Ali, s nekim je žrtvama razgovarao Dejli Bist, za koji su prepričali užase kroz koje su prošli."Volite li svog supruga?", upitao je jedan od pripadnika Asadove policije.Za vreme svog prvog ispitivanja Bajan je uprkos fizičkom zlostavljanju odbijala da odgovori na pitanja, pa su zlostavljači primenili drugačiju taktiku.Mučili golog supruga pred njomNa drugo ispitivanje doveli su njenog supruga – golog, mokrog i s povezom preko očiju. Izgledao je kao da su ga upravo mučili, ispričala je Bajan, a telo mu je bilo prekriveno ranama i modricama. Pred njom su počeli da ga tuku debelim crevom. Bajan je bila bespomoćna."Još uvek čujem kako je vrištao", ispričala je Bajan i nakon toga se više nije mogla opirati.Žene koje su pretrpele teror najviše su prolazile kroz psihičko mučenje. Najgore što im se događalo iza rešetaka bilo je kada su im pretili s njihovim porodicama i bliskim prijateljima. Njih su koristili za emocionalnu ucenu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Pod pritiskom sve priznalaBajan ima 41 godinu i profesorka je književnosti. Režimu se zamerila kada je 2011. počela da organizuje sirijsku revoluciju. Zatvorena je u oktobru 2013. i prvo je prebačena u ozloglašeno sedište vojne obaveštajne službe u Damasku. Među zatvorenicama su kružile jezive priče o seksualnim zlostavljanjima kojeg su među ženama provodili vojnici.Tokom višekratnih ispitivanja vojnici su pretili Bajan da će u zatvor dovesti i njenu decu ako ne bude sarađivala. Pod pritiskom je priznala da poznaje prominentne vođe revolucije, iako ih nikad nije upoznala. Ipak, priznala je brojne stvari koje nikada nije uradila, a ne samo to.Slušala prijatelje dok su vrištali u mukamaPuštena je iz zatvora u martu 2014. razmenom zatvorenika i sa svoje troje dece otišla je u Liban. Njen suprug je još uvek u zatvoru, ako je uopšte živ, kao i tri njena rođaka.Nura Al-Džizavi, još jedna sirijska aktivistkinja, mučena je električnim palicama dok je bila u zatvoru. Ipak, u najgorem sećanju joj je ostao zvuk kapanja vode, koji je slušala dok su u pozadini njeni prijatelji vrištali od bolova dok su prolazili mučenja."Ni danas ne mogu da čujem zvuk kapanja vode iz slavine", kaže Nura, koju su mučili 30 dana bez prestanka.

Terali ga da zove suprugu usred mučenjaI njoj su pretili da će povrediti njenu porodicu, a Nura je ispričala kako je u zloglasnom zatvoru vojne obaveštajne službe bilo jako puno žena. Starih, mladih, trudnih i bolesnih, kao i puno dece. Neke su žene rodile u mračnim i hladnim ćelijama, a mnoge od njih su tamo i preminule.Prema nekim procenama, kroz sirijske zatvore prošlo je između 150.000 i 230.000 hiljada ljudi. Žene su tukli, mučili i silovali.Sami, 44-godišnji mehaničar ispričao je kako su ga terali da zove svoju suprugu na telefon dok su ga mučili. Bio je to ponižavajući čin, hteli su da njegova supruga čuje kako vrišti i plače, pa su ga prisiljavali da joj govori stvari koje nisu bile istina.Samiju je to bilo najgore iskustvo u zatvoru, kao i kad su ga zavezali za strop i ostavili ga da visi. Više puta su ga vezali lancima golog za krevet, a kad bi se probudio shvatio bi da je spavao pored nečijeg mrtvog tela.(Daily Beast)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track