MONSTRUOZNO: Američki vojnici tolerisali običaj silovanja dečaka u Avganistanu
Foto: AP

Nije njihov problem

MONSTRUOZNO: Američki vojnici tolerisali običaj silovanja dečaka u Avganistanu

Planeta -
Kapetan Den Kvin je rekao da je ušao u sukob sa jednim čovekom, komandantom avganistanske policije, koji je seksualno zlostavljao dečaka

Nekoliko američkih vojnika je svedočilo da su tokom okupacije Avganistana 2001. godine prisustvovali sceni zlostavljanja maloletnog dečaka, ali da su dobili striktnu naredbu svoje komande da se ne bave sporednim stvarima.

Kapetan Den Kvin je rekao da je ušao u sukob sa jednim čovekom, komandantom avganistanske policije, koji je seksualno zlostavljao dečaka.

- Udario sam ga nekoliko puta i bacio ga na zemlju. Želeli smo da dobro zapamti da takve stvari nikada ne bi ponovio - rekao je Kvin.

Američkom kapetanu pridružio se i poručnik Čarls Martland, koji je zajedno sa njim pretukao komandanta avganistanske policije, koju su sversdno pomagale SAD. Njih dvojica su dobili ekspresnu opomenu iz Vašingtona da se ne mešaju u te stvari, te da je to problem Avganistana

Naime, njih dvojica su prekinuli ritual koji se u Avganistan zove "bacha bazi", što u slobodnom prevodu znači "igra sa dečacima". U tom ritualu stariji muškarci seksualno iskorišćavaju mlade dečake.

- Nismo mogli da zaustavimo ta lokalna silovanja jer je naša vlada finansirala pripadnike milicije koja je ta zlodela i činila. Nismo smeli da "podrivamo njihov autoritet". To je bilo najteže izvršenje naređenja u mom životu - izjavio je Martland.

Pentagon je, sa druge strane, odbio da prizna da je američkim vojnicima izdata takva naredba.

- Nikada nismo odobravali takvu praksu, niti naređivali vojnicima da stoje sa strane. Mi se strogo zalažemo za poštovanje ljudskih prava - izjavio je portparol kapetan Džef Dejvis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track