Najnovije vesti

PUTIN: Dostigli smo vrh ekonomske krize
Foto: Ap Maj 2015

Ekonomska ocena

PUTIN: Dostigli smo vrh ekonomske krize

Planeta
Ruski predsednik uveren da će ekonomija ove zemlje u narednim godinama prevazići recesiju

MOSKVA - Privreda se prilagodila novim uslovima, vrh krize je već dostignut, ukazao je danas je ruski predsednik Vladimir Putin istupajući na investicionom forumu "Rusija zove!".

"Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već dostignut i da se privreda u celini prilagodila ili se sa sigurnošću prilagođava promenjenim uslovima ekonomskog života", kazao on.

Putin je dodao da to govori o prvim znacima stabilizacije bez obzira na to što se u nekim oblastima privrede uočava pad, što nije slučaj za poljoprivredom.

"Vlada i Centralna banka pokazale su doslednost i sposobnost da postignu rezultate u krizi. Uprskos svim teškoćama i izazovima sa kojima se suočila ruska privreda, naš upravljački tim pokazao je visok stepen odgovornosti, doslednosti i sposobnosti da postignu rezultate. Mislim da je to takođe dobar preduslov da se pokaže da je Rusija dobro mesto da za zajednički rad sa stranim investitorima", kazao je Putin.

U narednim godinama ruska ekonomija će, kako smatra, prevazići recesiju i počeće pozitivna dinamika. Rusija će stremiti ka inflaciji optimalnoj za razvoj privrede u rasponu od dva do četiri odsto, ali je teško reći za koje vreme će moći da se dostigne taj nivo, naglasio je Putin i podsetio da će prema prognozama Centralne banke inflacija 2017. godine biti četiri odsto.

Odliv kapitala je, prema rečima Putina, zaustavljen, a priliv kapitala u trećem tromesečju 2015. godine, govori o tome da tržište veoma osetljivo reaguje na dešavanje u privredi. Rusija, kako je kazao, veoma ceni uravnotežen i mudar pristup nemačkog biznisa u Rusiji, koji ne "šara" sa jedne na drugu stranu u zavisnosti od političke situacije, nego se trudi da deluje pragmatično, imajući u vidu svoje interese i interese partnera.

Predsednik je podsetio da je Nemačka jedan od najvećih trgovinsko-ekonomskih partnera Rusije, i to ne samo po obimu trgovinske razmene, nego i po dubini ulaska nemačkog biznisa u rusku ekonomije. Šef ruske države je objasnio da nemački biznis ne ulazi samo u oblasti koje donose brzu zaradu, nego i u mašinogradnju, poljoprivredu, farmaciju, ključne oblasti kojima se Rusije sada bavi i namerava da to čini i ubuduće. Predsednik Rusije je takođe izrazio uverenje da projekat gasovoda Severni tok 2 nije usmeren na to da bilo kome uskrati mogućnosti tranzita. "I zato bih zamolio da sve te političke spekulacije ostavimo po strani", rekao je Putin.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...