KONTROVERZE U SERIJI DOMOVINA: Niko nije proveravao šta znače grafiti na arapskom, kad su shvatili..
Foto: Youtube/Printscreen

Sabotaža

KONTROVERZE U SERIJI DOMOVINA: Niko nije proveravao šta znače grafiti na arapskom, kad su shvatili..

Planeta -
Popularna američka špijunska serija emituje se već nekoliko godina, a mnogi je kritikuju da prikazuje Arape i muslimanski svet na iskrivljen način

NJUJORK - Producenti američke dramske serije "Domovina" (Homeland) angažovali su tri stritart umetnika koji su imali zadatak da nacrtaju grafite na arapskom kako bi scene, smeštene u sirijskom izbegličkom kampu, a snimljene u Berlinu, delovale što autentičnije.

Umetnici Heba Amin, Karam Kap i Stoun su, međutim, iskoristili priliku da se narugaju seriji i optuže njene autore za rasizam. "Domovina je rasistička", "Domovina nije serija", "Domovina ne predstavlja stav umetnika" i "Domovina je vic i nije nas nasmejala" poruke su koje su na arapskom ispisali ovi umetnici.

Subverzivne poruke, koje nisu promakle gledaocima koji znaju arapski, izazvale su probleme TV ekipi. Berlinski umetnici kažu da u početku nisu hteli da prihvate posao.

"Posle smo shvatili da bi to bila prilika da iskažemo svoje nezadovoljstvo serijom, prilika da iznesemo svoje argumente na subverzivan način, koristeći samu seriju", napisao je na svom sajtu jedan od umetnika, optužujući američku špijunsku dramu da promoviše opasne stereotipe o muslimanima.

"Ovu seriju bije glas da je najnetolerantnija TV serija po svojim netačnostima, svojim iskrivljenim prikazivanjem Arapa, arapskih gradova i muslimanskog sveta uopšte", navode umetnici. U produkcijskoj kući Showtime, koja stoji iza serije, žale što nisu na vreme uočili grafite.

"Bilo bi dobro da smo ih spazili pre nego što su izašli u etar. S obzirom, međutim, da je "Domovina" uvek težila dubljoj poruci, ne možemo a da se ne divimo ovoj umetničkoj sabotaži", zaključuju autori serije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track