STRAVA I UŽAS NA KOSU: Deca izbeglice se smeštaju u zatvore zajedno sa kriminalcima
Foto: AP

Nehumano

STRAVA I UŽAS NA KOSU: Deca izbeglice se smeštaju u zatvore zajedno sa kriminalcima

Planeta -
Nadležne grčke službe ističu da je njihova dužnost da čuvaju decu i paze na njihovu bezbednost, ali aktivisti nevladinih organizacija koji su posetili mališane na Kosu šokirani su srednevekovnim uslovima na koje su naišli.

KOS - Grčko ostrvo Kos postalo je mesto strave za decu izbeglice, jer ih vlasti tamo drže zaključane u tamnicama sa kriminalcima - upozoravaju UN.

Agencije UN reagovale su na nehumani odnos prema toj deci i napominju da se radi o mališanima koji beže od strahota rata - to su uglavnom sirotani, a sada su zaključani u zatvorima sa kriminalcima.

Nadležne grčke službe ističu da je njihova dužnost da čuvaju decu i paze na njihovu bezbednost, ali aktivisti nevladinih organizacija koji su posetili mališane na Kosu šokirani su "srednevekovnim uslovima" na koje su naišli.

Svedoci tvrde da deca imaju samo jedan obrok dnevno, osim svežeg voća i vode koja se doprema od organizacija za humanitarnu pomoć.

Dogodilo se da je jedno dete u pritvoru dva dana bilo bez hrane. Mališani ne smeju izlaziti napolje, a ako ih sele na drugo mesto - stavljaju im lisice.

Tamo je jako prljavo - tvrde volonteri i upozoravaju da nezaštićeni električni vodovi vire iz stropa. Takođe, izmet je svuda po podu zatvora.

Visoki komesar UN za izbeglice upozorio je grčke vlasti još u maju na nehumane uslove u zatvoru u kome borave deca.

Konvencija o pravima deteta jasno navodi da deca imaju pravo na posebnu zaštitu i pomoć ako su izbeglice i ne bi trebali biti smešteni u zatvor sa odraslima.

Međutim, prema grčkom zakonu, azilant koji nema nikakvu rodbinu automatski ide u pritvor dok se ne stavi pod nadzor odgovarajućeg zakonskog mentora.

U praksi, to znači da se te osobe predaju policiji, dok čekaju da im se osigura neka odgovarajuća zaštita u Grčkoj - navodi "Indipendent".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track