SLUČAJ DRON: Nisu ga Turci oborili, već pao zbog kvara?
Foto: Printscreen/YouTube

Nove informacije

SLUČAJ DRON: Nisu ga Turci oborili, već pao zbog kvara?

Planeta -
Letelica je narušila turski vazdušni prostor, pa je oboren, međutim, ne misle svi tako

ANKARA - Dron koji je danas pronađen u blizini turske granice sa Sirijom se možda srušio zbog tehničkog kvara, izjavio je danas glavni urednik ruskog lista "Bespilotna avijacija" Denis Fedutinov.

Ranije danas, tuske vlasti objavile su da su njihovi avioni oborili dron u turskom vazdušnom prostoru. Slično saopštenje izdala je i turska vojska, navodeći da je oborena neidentifikovana letelica, koja je narušila vazdušni prostor, posle poslata tri upozorenja.

U saopštenju se navodi da je avion oboren u skladu sa pravilima angažovanja u NATO. Vojska nije navela da li je u pitanju avion ili dron. TV NTV, bez navođenja izvora tvrdi da je objekat bio dron, koji je pao tri kilometra unutar turske teritorije. Televizija je prikazala vojsku koja ispituje mesto nesreće, ali nije navela preciznu lokaciju.

"Sudeći po fotografijama, dron nije oboren. On se jednostavno srušio zbog tehničkog kvara", rekao je Fedutinov. Portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su se ruski avioni u Siriji vratili u baze, tokom rutinskih letova dronova.

Zamenik šefa ruskog Generalštaba Andrej Kartapolov takođe je rekao da su svi ruski dronovi ili u borbenim misijama ili ostaju u bazama.

"Možemo samo da pogađamo ili da otkrijemo kome pripada bespilotna letelica", rekao je Kartapolov.

Turska se ranije ovog meseca žalila da su ruski vojni avioni koji dejstvuju u Siriji narušili njen vazdušni prostor. Turski premijer Ahmet Davutoglu je upozorio da će se Turska pridržavati pravila Alijanse, bez obzira ko narušava vazdušni prostor.

"Turske oružane snage su dobile jasne instrukcije - i da je u pitanju ptica, njen let se prekida", dodao je on. Turska podržava umerenu opoziciju u Siriji i protivi se ruskoj podršci predsedniku Bašaru al-Asadu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track