Najnovije vesti

ISPOVEST TAOCA ISLAMSKE DRŽAVE: Džihad Džon me je terao da plešemo tango, inače...
Foto: Printscreen Yt

Bizarni sadista

ISPOVEST TAOCA ISLAMSKE DRŽAVE: Džihad Džon me je terao da plešemo tango, inače...

Planeta
20:02h
Poznati dželat nije se pojavljivao u javnosti od januara, a mnogi ga opisuju kao grotesknu ličnost

ATLANTA - Danski fotograf Danijel Raj (26), koji je više od godinu dana proveo u zarobljeništvu Islamske države, opisao je brutalnog dželata ove ekstremističke organizacije poznatog pod nadimkom Džihad Džon kao bizarnog sadistu koji ga je primoravao da sa njim pleše tango, a onda mu pretio da će mu išcupati nos.

U intervjuu danskoj televiziji DR, Raj navodi da je jedan od ljudi čiji je talac bio zapravo osoba u crnom sa kapuljačom na glavi koja govori na video snimcima pogubljenja koje IS objavljuje na internetu, a kojoj su britanski tabloidi nadenuli nadimak "Džihad Džon".

Danijel Raj, talac, Foto: Youtube/Printscreen
Danijel Raj, talac, Foto: Youtube/Printscreen

"Samo bi me zgrabio i morao sam da sa njim igram tango... Glava mi je visila i bojao sam se da će me pretući. Vodao me je tako po zatvoru, a onda bi me odjednom samo bacio na pod, pa me šutirao i udarao. Na kraju mi je pretio da će mi išcupati nos kleštima i sličnim predmetima", priseća se Raj. Takođe, terao ga je i da mu peva poznatu pesmu "Hotel Kalifornia" od grupe Igls, ali sa izmenjenim rečima u čast Bin Ladena.

Raj je bio talac u Siriji od maja 2013. do juna 2014. godine, ponekad se našavši u društvu sa drugim stranim zarobljenicima među kojima je bio i Amerikanac Džejms Foli, koji je kasnije pogubljen. Rekao je da je Foli bio srdačna i pravedna osoba, čak i u zarobljeništvu, gde su se taoci tukli oko hrane i gde je neretko dolazilo do izliva agresije. Raj kaže i da ga je Foli zamolio da njegovoj porodici odnese oproštajno pismo.

Danski fotograf je u međuvremenu oslobođen, navodno u zamenu za pozamašni otkup koji je platila njegova porodica, dve meseca pre nego što je odsecanje glave njegovom sapatniku Foliju prikazano kao prvi u nizu gnusnih video snimaka IS.

Zapadni zvaničnici su tog džihadistu identifikovali kao Mohameda Emvazija, za koga koator knjige pod naslovom "IS: Unutar armije terora" Majkl Vajs kaže da pokazuje "gotovo automatski" smisao za crni humor na temu mučenja. Emvazija, ili ti Džihadi Džona, bivši analitičar CIA, Aki Peric, opisuje kao grotesknu ličnost, kakvi su i mnogi regruti IS.

"Momci koji upravljaju tom organizacijom, mnogi među onima koji nadziru taoce, pravi su sadisti", objašnjava on. Vajs navodi da su onlajn podržavaoci IS ushićeno reagovali na priču o tangu. Prema njegovim rečima, pristalice IS pokušavaju da stave "moralni znak jednakosti" između zlostavljanja američkih ispitivača nad osumnjičenim džihadistima i mučenja koje nad kidnapovanim zapadnjacima sprovodi IS - od narandžastih uniformi do prinudnih stresnih situacija u koje ih stavljaju.

Emvazi se nije pojavljivao na video snimcima obezglavljivanja od januara, a Vajs kaže da je neizvesno da li je on i dalje u Siriji.

"Očigledno je pobegao. Više nije slavna ličnost i portparol kakav je bio", zaključuje Vajs, dok Peric upozorava da to, međutim, ne znači da Emvazi više ne predstavlja pretnju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...