SIRIJA: Komandant Al Kaide ubijen u vazdušnom udaru
Foto: AP

Likvidacija

SIRIJA: Komandant Al Kaide ubijen u vazdušnom udaru

Planeta -
Abdul Mohsen Abdala Ibrahim al-Čareh, poznat kao Sanafi al-Nasr, poginuo je u blizu severnog sirijskog grada Dana

LONDON - Jedan visoki komandant Al Kaide i još dva druga borca poginula su u bombardovanju na severu Sirije, saopštila je danas grupa za monitoring, ne navodeći da li su vazdušni udar izveli avioni koalicionih ili ruskih snaga.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, saopštila je da je Abdul Mohsen Abdala Ibrahim al-Čareh, poznat kao Sanafi al-Nasr, poginuo u četvrtak u vazdušnom udaru blizu severnog sirijskog grada Dana, zajedno sa još jedinim Saudijcem i jednim Marokancem, članovima Fronta al-Nusra, lokalnog ogranka Al Kaide.

Džihadisti na društvenim mrežama navode da je al-Čareh ubijen u napadu američke bespilotne letelice, preneo je AP. Opservatorija je, takođe, izvestila da je sirijska vojska, uz podršku Hezbolaha i iranskih boraca, napredovale u svom nastojanju da ponovo uspostave kontrolu nad teritorijom severno od Alepa, koju drže islamisti. Vojska i njeni saveznici, zauzeli su tri sela u žestokim borbama u kojima je poginulo najmanje 17 islamista i osam pripadnika režimskih snaga.

Ofanziva je počela u petak, a vojska i njeni saveznici, takođe, nastoje da ponovo zauzmu delove severnih provincija Hama, Idlib i Latakija, kao i područja severno od gradova Homs, prestonice Damaska i južne provincije Dera na severozapadu Sirije, naveo je Rojters.

Grupa za monitoring javila je i o žestokim borbama oko grada Talbisa, severno od Homsa, koji ruski avioni žestoko bombarduju već dve sedmice. U proteklih 48 sati, prema podacima ove grupe, najmanje 72 ljudi, uključujući 31 ženu i dete, poginulo je u napadu u Homsu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track