(VIDEO) NEUHVATLJIVI IPAK UHVAĆEN: Evo kako izgleda najređa vrsta kita na svetu!
Foto: Youtube/screenshot

Zadivljujuće

(VIDEO) NEUHVATLJIVI IPAK UHVAĆEN: Evo kako izgleda najređa vrsta kita na svetu!

Planeta -
Ove kitove skoro nemoguće pronaći u divljni jer se pojavljuju u veoma udaljenim oblastima

Snimak i fotografije retke vrste kita snimio je internacionalni tim biologa na Madagaskaru, omura kitovi važe za najneuhvatljivije na svetu. Ovo otkriće je uzdrmalo je naučnike, koji su strahovali da su ovi kitovi izumrli. Prvi put kitovi omura uočeni su pre 10 godina i nisu istraživani u divljini, a pogrešno su identifikovani kao patuljasta verzija brajd kitova.

U naučnom radu koji je objavljen ove nedelje, istraživači su objasnili da je ove kitove skoro nemoguće pronaći u divljni jer se pojavljuju u veoma udaljenim oblastima. Omura kit ne otkriva svoje telo previše. Prilikom izranjanja iz vode, omura kitovi nikad istovremeno ne pokazuju glavu i leđna peraja, a rep im je uvek u vodi.

"Ovo je prvi definitivni dokaz i detaljan opis omura kitova u divljini i deo rada koji sve ovo čini zanimljivim", rekao je autor studije i istraživač Salvatore Čerkio.

Jedinke uglavnom žive izolovano, van grupe, ali sve vreme međusobno komuniciraju. Dužina njihovog tela se kreće do 12 metara, a mlaz koji izbacuju iznad površine vode nije mnogo visok. Još uvek nije poznato čime se tačno omura kitovi hrane, ali istraživači su primetili da se zaleću, otvaraju usta širom i usisavaju velike količine vode, koju filtriraju kroz uske pločice obrasle dlakom što ih čini jednim od najglasnijih sisara. Pretpostavlja se da se hrane planktonima, s obzirom na to da u blizini nije bilo nikakvih riba.

Zajedno sa kolegama sa instituta "Woods Hole Oceanographic", Čerkio je započeo posmatranje ove vrste sisara pre osam godina i do 2011. nisu usepeli da pronađu nijednog. Kasnije su primetili pripadnike ove vrste po prvi put. Istraživači su tada mislili da je u pitanju vrsta brajd kitova ali nisu pronašli oznake omura vrste, čija je desna strana vilicetamnjija, a leva svetlija.

"Jedini problem je što omura kitovi ne bi trebalo da budu u ovom delu Indijskog okeana, već u zapadnom delu Pacifika, blizu Tajlanda i Filipina", naglasio je Čerkio.

Naučnici su tokom perioda od dve godine posmatrali 44 grupe kitova i uspeli su da prikupe uzorke kože od 18 odraslih kitova. Takođe, posmatrane su i četiri majke sa svojim mladuncima, a naučnici su uspeli da snime i njihove glasove koji podsećaju na pesmu. Do sada je fotografisano oko 25 kitova, ali tačna populacija ove retke vrste još nije utvrđena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track