VIŠE OD 10.000 KROKODILA UMIRE OD GLADI: Ostali bez hrane nakon što su vlasniku zamrzli imovinu
Foto: Profimedia

Tuga

VIŠE OD 10.000 KROKODILA UMIRE OD GLADI: Ostali bez hrane nakon što su vlasniku zamrzli imovinu

Planeta -
Radnici tvrde da je 40 životinja već uginulo, a problem stvara i što zaposleni žele da napuste farmu jer nisu dobili plate

Više od 10.000 krokodila umire od gladi na farmi u Hondurasu nakon što su američke vlasti zamrzle imovinu imućne i moćne porodice pod optužbom da je prala novac za krijumčare droge.

Novinar AFP-a koji je posetio imanje koje se rasprostire na 30 hektara u San Manuelu, u blizini grada San Pedro Sula, takođe je video kaveze sa sedam izgladnelih lavova.

"Krokodili i lavovi umiru od gladi, i mi takođe, jer nismo plaćeni poslednje dva nedelje", rekao je jedan od radnika na ulazu u farmu zatraživši da ga predstave pseudonimom Hoze. "Već je umrlo četrdeset životinja. One su u kutijama prebačene kamiona da se zakopaju," rekao je on.

Farma je u vlasništvu porodice Rosenthal, moćnog klana sa interesima i vezama u politici, bankarskom sektoru, medijima, nekretninama, turizmu, stočarstvu i poljoprivredi.

Američki Trezuri department je 7. oktobra započeo sa zamrzavanjem imovine 79-godišnjeg milionera Haime Rozentala, njegovog sina Džanija Rozentala i rođaka Jankela Rozentala pod optužbama za "pranje novca i trgovinu drogom".

Haime Rozental, Foto AP
Haime Rozental, Foto AP

Pablo Dubon, zvaničnik Instituta za očuvanje šuma u Hondurasu, kaže da je sudbina životinja na farmi neizvesna jer su sankcije onemogućile isplatu plata radnicima.

Grupe za zaštitu životinja pokušavaju pronaći vanredne mere za njihov spas dok traže trajno rešenje. Jedna od opcija je da se od zaposlenih zatraži da rade za hranu dok se ne utvrdi zakonski status farme.

Institut je pre nedelju dana dostavio 1.5 tona pilećeg mesa ali su radnici odbili da hrane životinje dok im se ne isplate mesečne plate u iznosu od 340 dolara.

Policija čuva kuću porodice Rozental, Foto AP
Policija čuva kuću porodice Rozental, Foto AP

"To meso ne znači puno jer krokodil dnevno pojedu količinu koja odgovara polovini konja," rekao je Hoze.

"Ali barem se nešto radi".

Zaposleni kažu da je na farmi 11.000 američkih krokodila razmeštenih u 135 bazena skrivena između korova i grmlja čiji su rast podstakle nedavne kiše. Među populacijom je 60 novorođenih krokodila, a veterinarska klinika koja je brinula o zdravlju životinja više ne radi.

Trojica zaposlenih razmišlja o traženju novog posla jer nisu plaćeni a ako to učine, meštani će pohrliti na farmu i ugrabiti krokodile za hranu ili prodaju kože, piše AFP.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track