STOLAR KOJI JE MOGAO DA PROMENI ISTORIJU: 13 minuta je bilo potrebno da se spasi 40 miliona ljudi
Foto: Wikipedia

Verovali ili ne

STOLAR KOJI JE MOGAO DA PROMENI ISTORIJU: 13 minuta je bilo potrebno da se spasi 40 miliona ljudi

Planeta -
U pivnici Bugerbraukeler u Minhenu 8. novembra 1939. godine u 21.20 časova eksplodirala je bomba. U eksploziji je poginulo osam, a ranjeno 63 ljudi koji su bili prisutni na nacional-socijalističkom skupu koji se održavao u poznatoj pivnici.

Tu je inače Hitler držao govor svake godine u isto vreme. Ali te večeri nije poginuo onaj kojem je bomba i bila namenjena.

Adolf Hitler koji je dva meseca ranije započeo najkrvaviji sukob u istoriji neplanirano je izašao 13 ranije. Eksplozivnu napravu ručne proizvodnje podmetnuo je nemački stolar Georg Elser.

Rođen 1903. u Hermaringenu u današnjoj Saveznoj pokrajini Baden-Vurtemberg nikad se nije preterano zanimao za politiku. Ali, od početka je bio jako kritičan prema nacionalsocijalizmu i Adolfu Hitleru.

Na atentat se odlučio godinu dana ranije.

Otputovao je u Minhen kako bi prisustvovao skupu Adolfa Hitlera i njegovih nacionalsocijalista kojim se obeležavala godišnjica neuspelog državnog puča iz 1923. Tada je dobro proučio mesto i zaključio da je idealno. Posle je kazao da mu je namera bila da spreči rat iako je atentat izveo dva mjeseca nakon početka rata. Naime, gledao je kako mu je nacistička vlast zatrovala komšije po selu, dok je neke njegove prijatelje koji su bili levičari odvela i ubila policija. Smatrao je da se nešto mora uraditi kako bi se to zaustavilo. Uhapšen je isto veče na granici.

Neverovatno je da je Elser, bez ikakvog prethodnog znanja o izradi eksplozivnih naprava, uspeo da za godinu dana kreira jednu od prvih tempiranih bombi na svetu, koja je za svaki slučaj imala i pomoćni tajmer, u slučaju da prvi zakaže.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nakon što je postavio bombu odmah je otputovao iz Minhena. Uhapšen je isto veče kako ilegalno pokušava da pređe preko švajcarsko-nemačke granice. Tokom pretresa kod njega je pronađen plan za izradu bombe, kao i karta sa prostornim uređenjem pivnice, što je bilo dovoljno da ga automatski osumnjiče za pokušaj atentata.

Najpre se mislilo da je atentat organizovao u saradnji sa britanskom tajnom službom, jer istražitelji nisu mogli verovati da je riječ o delu pojedinca.

Hitler u početku nije verovao da je stolar sa sela bio njegov atentator. Kasnije su ipak utvrdili da je sve planirao i izveo potpuno sam.

"Elser mi je strastveno pričao o tome kako za mase u svetu rat znači glad, mizeriju i smrt miliona. Nije bio pacifist u uobičajenom smislu te reči, imao je veoma jednostavno razmišljanje: Hitler je rat, i ako on ode, nastaće mir", rekao je Artur Nebe, oficir koji ga je ispitivao.

Ubijen je 9. aprila 1945. godine samo mesec dana pre kapitulacije Nemačke. Obučenog su ga spalili u krematorijumu. Ubistvo je naredio sam Hitler. Jednostavno nije mogao zamisliti da bi njegov atentator iz rata mogao izaći živ.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Ovaj stolar koji je odmah prepoznao ko je Hitler mogao je spasiti milione života-ali njemačkog diktatora tog je dana jednostavno pratila sreća.

Hitlera je inače kroz život pratila sreća. Smrt je izbjegao bezbroj puta.

Kao dečak od pet godina stao je na tanak led na rijeci In. Led je pukao, a on je pao u hladnu vodu. Borio se da ga ne odvuče snažna rečna struja. To je čuo dečak Džoan Kueberger, koji je živeo u blizini. Dotrčao je i skočio u vodu, i tako spasao Hitlera od utapanja i smrzavanja.

U bici u Belgiji, 1918. Adolf Hitler bio je pogođen projektilom ispunjenim bojnim otrovom, od čega je vrlo lako mogao da izgubi život. No, samo je privremeno oslepeo. Odveden je u obližnju nemačku vojnu bolnicu. Slepilo je ubrzo nestalo, a Hitler se nakon oporavka vratio u borbu.

U zadnjoj godina Prvog svetskog rata život mu je poštedeo jedan britanski vojnik. Henri Tandej ga je naciljao, ali je spustio oružje videvši da mu je protivnik ranjen. Posle je kazao da nije htio upucati ranjenog čoveka.

Kad je 1923. godine optužen za izdaju trebao je biti ubijen jer je kazna za to tada bila smrt. Ali, nedugo pre Hitlerovog suđenja vajmarska vlada proglasila je vanredno stanje koje je drastično promenilo pravosudni sistem.

Umesto toga, sudije su odlučivale o njegovoj sudbini. U Hitlerovu slučaju to je bio Džordž Neithard, koji je zapravo saosećao s Hitlerom zbog njegovih fašističkih stavova, pa čak i učestvovao u nacističkim okupljanjima. Umesto smrtne kazne dobio je pet godina zatvora, a odslužio je samo devet meseci.

Foto: AP
Foto: AP

Hitler se htio ubiti nakon neuspelog puča u minhenskoj pivnici 1923. Vikao je “Sve je izgubljeno! Nema smisla nastavljati!” Uzeo je pištolj i naciljao ga sebi u glavu, ali ga je Helen Hanfstaengl, supruga njegovog prijatelja uhvatila za ruku i otela mu oružje..

Nacistički diktator je 1930. godine gotovo poginuo u saobraćajnoj nesreći kad je kamion udario u njegov mercedes. Vozač kamiona stisnuo je kočnicu u pravo vreme i zaustavio kamion pre nego što je udario automobil i budućeg nemačkog firera u njemu.

(CDM.me)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track