SPASAO DETE IZ LOGORA, SAD HOĆE DA MU SUDE: Britancu preti 5 godina zatvora zbog humanosti
Foto: Printscreen Youtube

Strašno

SPASAO DETE IZ LOGORA, SAD HOĆE DA MU SUDE: Britancu preti 5 godina zatvora zbog humanosti

Planeta -
Britanac, kojem preti zatvorska kazna zbog pokušaja ilegalnog prebacivanja avganistanske devojčice u Veliku Britaniju, rekao je da “nije mogao da ostavi to dete u džungli Kalaisa“, a peticija kojom se traži njegovo oslobađanje prikupila je dosad gotovo 100.000 potpisa

“Svestan sam da sam učinio nešto protivzakonito, ali ne mislim da sam protivzakonito postupio na moralnom planu”, rekao je 49-godišnji bivši vojnik Rob Lavri, otac četvoro dece.

Lavrija, koji će na sudu odgovarati zato što je krajem oktobra, na amolbu njenog oca, pokušao četvorogodišnju devojčicu da prebaci do Lidsa gde živi njena rodbina, uhapsila je francuska policija kada su psi pogranične službe pronašli dete u njegovom kamionetu.

Preti mu pet godina zatvora i novčana kazna od 30.000 evra.

“Nikad nisam bežao pred pravdom. Nikad nisam uopšte bežao. Nikad nisam bio osuđivan”, kaže Lavri koji je u humanitarnu akciju krenuo potrešen fotografijom sirijskog dečaka Ajlana Kurdija čije je telo more izbacilo na tursku plažu.

U veliki izbeglički logor u Kalaisu počeo je da dovozi hranu i odeću kao i da postavlja skloništa, kada je Bru (nadimak devojčice) poželela da mu pomogne pokušavajući da nosi daske i eksere. Upoznao je njenog oca Rezu Ahmadija koji ga je zamolio da dete prebaci do Lidsa. Lavrie je uz kauciju pušten da se brani sa slobode, a suđenje će početi 14. januara u Francuskoj.

Devojčica je vraćena u logor u Kalaisu.

“Da, Rob nije poštovao zakon, ali zaslužuje li zatvor zato što je želeo da učini dobro delo”, piše u peticiji za njegovo oslobađanje koju je do utorka uveče potpisalo 53.000 ljudi u Francuskoj i više od 44.000 u velikoj Britaniji.

(danas.hr/Hina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track